Vi startade Lightschaps Kennel 2008 efter att vi fött upp vår första valpkull / Z-kullen. Att se valpar komma till världen och sen se deras utveckling som man själv är delaktig i är ett helt underbart arbete vi inte vill vara utan, så vi bestämde oss för att ansöka om kennelnamn mm.

Innan vi tog vår första valpkull funderade vi på om vi hade tillräckligt bra avelsmaterial, praktiserade hos en uppfödare och fick även vara med på förlossningen vilket var oerhört givande. Vi läste allt vi kom över och vi skapade kontakter med framgångsrika uppfödare som var villiga att delge oss sina kunskaper. Vi gjorde dem obligatoriska undersökningarna på vår tilltänka avelstik samt tog emot många goda råd från SKK.

Lite frågor vi har funderat på när vi skulle ta vår första valpkull och därmed även starta igång vår kennel.

 • Hur ska en valp ha det under sina första 8 veckor?

 • Hur mycket ska en valp socialiseras hos sin uppfödare?

 • Hur stor del har tiken i uppfostran och hur viktig är hon?

 • Vilka krav ställs på oss som uppfödare?

 pdf-fil (7,38 MB) - valpköparboken för Helianthuskullen, 2013. Här kan du läsa om hur valpen är uppfödd och vår syn på "valpuppfostran", träning mm.

Vi kom fram till att vi hade det rätta avelsmaterialet. Vi hittade den utmärkta avelshanen och vår nya framtid startade.

Vår uppfödning!

För oss är temperamentet hos mamma och pappa enormt viktigt, mycket viktigare än många bokstäver före sitt namn på stamtavlan. Speciellt när det gäller mamman då det är hon som ska uppfostra valparna till att bli trygga och trevliga individer. Pappan är inte så mycket delaktig i det arbetet så han får jag gärna ha många bokstäver framför sitt namn då hans utseende är viktigt men ävens hans mentalitet avspelgas enormt mycket i avkomman.

Under dem 8 veckorna som valpen bor hos oss lägger vi ner mycket tid på:

 • kloklippning (görs minst 1 gång i veckan från det att valpen är ca 5 dagar gammal.)
 • kamning (görs minst 1 gång i veckan oavsett behov eller inte för att vänja valparna vid just den hanteringen).
 • bada i duschen och i dammen/sjö.
 • åka bil
 • andra hundar
 • Barn - viktigt att hunden i tidig ålder lär sig känna och förstå barn. Barnrädda hundar finns det gott om.
 • män (många hundar gillar inte män och ofta pga för lite umgänge med män under präglingsperioden)
 • leka med människor
 • klickern (perfekta inlärningsredskapet)
 • utforska miljöer på egen hand utan mamma och resten av flocken.

När du hämtar din valp är den:

 • Registrerad i SKK
 • Chipmärkt
 • Dolda felförsäkrad via Sveland
 • Veterinärbesiktigad
 • söndergullad och bortskämd ;-)

 

Planera en parning.

Att planera en parning tar lång tid. Först ska man se så att tiken är kapabel till att ta hand om sina valpar på bästa sätt, att hon är frisk och rask. Hon ska ögonlysas och våra avelstikar är höftledsröntgade med godkänt resultat (A eller B) för att hon ska kunna bära den vikt som dräktigheten bär med sig. Det är viktigt för mig att tiken mår så bra som möjligt. Sen ska man hitta en hane. För mig är inte utställningsresultatet det viktigaste och ibland inte viktigt alls mer än att hanen är rastypisk. Det blir många turer fram och tillbak. Det ska göras provparningar mm. Vi är mycket måna om att både tik och hane ska vara friska och ha ett mycket bra temperament. Dem ska vara arbetsglad och fungera väl i hemmet.


Chia och X-man, 2010.

 

Dräktigheten.

Inför parningen avmaskar vi tiken. När tiken är parad är det viktigt att se till så hon får så bra förutsättning för sin dräktighet som möjligt. Hon ska ha lugn och ro när hon behöver det och hon ska få jobba om hon önskar det. Hon får följa med på våra promenader och aktiviteter så länge hon själv önskar och orkar. Hon får alltså leva ett normalt liv i lugn miljö. Jag är väldigt aktsam på stressade situtationer för tiken. Stresshormoner går över till valparna så det ska man akta sig för.

Tiken mäts varje dag från den tid då magen börjar växa. Hon vägs också en gång/vecka för att hålla koll så hon inte får för lite/mycket mat mm.


Förberedelse inför förlossningen

 

Förlossningen.

Valparna föds i vårt sovrum i en valplåda bredvid min säng. Valplådan byggs i god tid så tiken får en chans att prova och acceptera den. Vi är med tiken under hela tiden från det att förlossningen startat tills den helt och hållet är över. Vi är noga med att använda rena och sterila saker. Vi hjälper tiken när hon behöver vår hjälp och låter henne vara i fred med sina förlösta valpar mellan varje valpning.

När valpen kommer ut antecknas klockslag för att valpköparen ska kunna få ta del av denna information när denna hämtar sin gunstling. Vi antecknar också födelsevikten, speciella tecken på kroppen, hur valpen föddes mm. Viktig information inför framtiden.

 

Valpens första 3 veckor.

När alla valparna är födda är det viktigt att se till så både dem och tiken får mycket lugn och ro. Valparna hanteras under dem 2 första veckorna så varsamt som möjligt. De vägs, bajsas och myser. Tycker det är viktigt att valpen får känna de vänliga och mjuka händerna så fort som möjligt. Tror det gör hanteringen lättare sen när valpen växer upp och börjar förstå.

Dem får stanna i vårt sovrum under sina första 2-3 veckor eftersom där är husets lugnaste vrå. Tiken får gå och komma som hon själv vill till sina valpar. Under dem 2 första veckorna flyttar jag in mitt kontor, tv-rum mm i mitt sovrum för att ha ständig koll på valparna.

Vi kelar och myser massor med valparna under den här tiden. Vi kan, OM TIKEN TILLÅTER OCH INTE VISAR STRESSYMPTOM tillåta ett och annat mänskligt besök i valplådan.

Valparna får här sin första avmaskning samtidigt som tiken. Avmaskning sker sen varannan vecka fram till dess att dem flyttar.

 

3-5 veckor.

Nu börjar det blir fart på småttingarna. Vi börjar introducera riktig mat i form av uppblött torrfoder (Royal Canin Medium Starter) som jag sen mixat till en sörja. Till en början får dem bara smakprov i form av en liten foderkula men efterhand som dem växer blir det mer och mer torrfoder och mindre och mindre di. Jag väljer att inte starta med rå oxfärs utan börjar med torrfoder direkt då jag anser att det blir en onödig avvänjning att arbeta med.

Vid 3 veckors ålder får alla valparna också flytta ner till husets hjärta, köket för att få så social uppväxt som möjligt. Här får dem bo i en stor valplåda som tar upp nästan halva köket. Detta innebär en ganska stor omflyttning av våra möbler men valparna ska ha det bra.


Amon och Elza med Moon-kullen, 2011

 

 Från denna tiden är alla besökare välkomna, både stora och små, unga som gamla. Valparna behöver så mycket socialisering som möjligt samtidigt som dem behöver lugn och ro. Vi har stränga krav på att man inte får väcka dem när dem sover. Valparna får också under sina vakna tid vara ute i hela köket tillsammans med oss, våra barn, vår andra hund samt familjens katter. Det introduceras massor utav nya saker hela tiden för att ge valparna så mycket spänning som möjligt när dem är vakna.

Nu är det också dags att låta valparna undersöka utemiljön. Första gången brukar vara en hemsk upplevelse men tiken får dem ganska fort att inse att det är trevligt utomhus.

 


Valpar från Moon-kullen, 2011.

 

5-8 veckor.

Nu är valparna ute mer och mer om vädret tillåter. När dem är inne får dem vara i hela köket och hallen vilket ger en ganska stor yta att röra sig på. Dem har olika ställen att lägga sig för att vila på och väljer omsorgsfullt.

Vi kelar och leker mycket med valparna och dem får vänja sig vid att det kommer och går människor, hundar, katter och barn. Adam (vår son) har stor del av socialiseringen av valparna. Att vänja sig vid barn tidigt är viktigt om man ska bli en bra familjehund.

Ibland får valparna följa med ut på kurs om väder och gruppen tillåter. Dock endast i grupper där det är mycket vänliga hundar och där jag har full koll på vaccinering mm. Kontrollen är av mycket stor vikt här. Oftast får dem bara vistas på andra sidan staketet och titta på dem andra hundarna. Åter igen... viktig socialisering.

Under denna tiden packar jag då och då in valparna i bilen och åker och hälsar på vänner och bekanta. Viktigt att valparna känner till vad en bil är samt fått en positiv upplevelse av bilåkning den dagen dem ska åka med sin nya ägare hem.

Jag börjar här lära in ett ljud vid matdags som kan vara bra att ta med sig när valpen flyttar. Jag börjar också klicka in valparna (om inte nya ägaren önskar annat).

Här brukar det bli intensiva besök av valparnas kommande familjer vilket vi uppskattar mycket. Både vi och valpen får lära känna dem.

Vid denna perioden får valparna sin dolda-felförsäkrning via Sveland samt registreras hos SKK.

 


Lightschaps Tamarillo-Moon, 5 veckor, 2011

 

8 veckor - dags att flytta.

Dem här 8 veckorna går enormt fort och det är en helt underbar tid för oss. Njuter av varje minut man får med dem underbara valparna och det fälls många tårar när dem flyttar. Här är det mycket funderande för att rätt valp ska komma till rätt ägare. Vi studerar alla valparna noga och lär oss se deras egenheter och förmågor. Några är väldigt kreativa, några väldigt busiga, några vill gärna bestämma osv. Varje valp har sin personlighet som är viktig att se. Speciellt viktigt att se ev den valp som är lite för försiktig och hjälpa den att komma framåt i självförtroendet. En viktig uppgift för en uppfödare.

Nu ska valparna veterinärbesiktigas av veterinär. Vi använder oss utav en veterinär som är väldigt noggrann och noterar minsta lilla detalj. Vi tycker det är mycket bra för då lämnar vi iväg valpar som är ordentligt genomgångna, friska och krya. Valparna får här också sin första vaccination samt blir chipmärkta. Vi är väldigt glada för vår veterinär. Han är väldigt varsam med valparna och behandlar dem för den individ dem är. Ingen valp blir rädd för veterinären här inte.

 


Sun-kullen, 2010

 

Och så kommer då avresedagen! Den för oss väldigt jobbiga dagen men för valpköparen den väldigt lyckliga dagen. Det är en glädjens dag med många förberedelser;

 • valpen ska få sitt sista bad hos oss

 • klorna ska klippas

 • En bit pläd ska klippas ut

 • Det ska gosas och mysas ordentligen med oss

Vi skriver SKK:s köpeavtal tillsammans med valpköparen och tar en kopia på besiktningsprotokollet till oss själva. Vi går också gemensamt genom den information om valpen som vi skrivit samman. Vi kommer också överens om hur vi gör med ev valpkurs mm. Det är mycket prat denna dag.

Vi sätter oss också ner hela familjen och går igenom hur man lär valpen gå fint i koppel, belöningar, vardagslydnadens grunder mm. I köpet ingår alltså en liten lätt teoretisk valpkurs.

Valpen åker med sin nya familj hem och vi fortsätter hålla kontakten under lång tid framöver.

 


Excerno Cocheta Does, 2005

 

Under hela valpens uppväxt och resten av hundens liv kan du vända dig till oss om du behöver;

 • träningsråd

 • foderråd

 • allmänt

Vi kommer att anordna div olika valpträffar/hundträffar där vi tränar hundar, vallar, utställningsträning mm.

Valparnas utveckling och uppväxt kan ni läsa på vår blogg

 

Man blir rik av att vara uppfödare!

De där orden har jag hört många gånger! Men vad är egentligen rikedom?

Att vara uppfödare är för mig en stor rikedom. Jag känner mig rik av att få vara med och bestämma vem som ska bli föräldrar till vår kommande valpkull. Jag känner mig rik av att få lov att vänta valparna tillsammans med den dräktiga tiken. Jag känner mig rik av att få lov att se henne föda nya små individer till världen. Jag känner mig rik av att få hjälpa henne sköta om och utfodra valparna. Jag känner mig rik av att ha alla mina så underbara valpköpare/fodervärdar runt mig. Jag känner mig rik av att ha min så underbara familj, föräldrar och svärmor i min närhet som ställer upp och hjälper för allt vad de förmår.

Att vara uppfödare bringar faktiskt inte in någon större inkomst, det är inget man blir rik av. För att blir rik på pengar tror jag man ska spela på t ex casino eller något annat spel. Men vem behöver vara rik på pengar när man kan vara rik på så mycket annat?

 

Vem behöver vara rik på pengar när man kan vara rik på kärlek från såna här underbara små individer?