Lightschaps  "Syringa ..."  2022

Syringa är växten Syren på latinska. Ett kullnamn jag tycker passar bra med tanke på vilken tid på året valparna kommer till världen - skolavslutning och studenttider. Under Syringa finns det sedan många olika undernamn att välja på. 

Ett ex: Lightschaps Syringa Josiflexa.

 

HappySchaps Sunshine Hasse "Hasse"

Lightschaps Tulipa Showwinner "Klinga"


Valpkull beräknad under vecka 23-2022

 

 

Det här blir mamma Klingas allra sista valpkull då hon nu börjar komma upp i åren och hon har även bidragit med 4 tidigare kullar av helt underbara "Schapendoesindivider" i både Sverige, Norge och Nederländerna. Då Klinga är en superbra "valpföderska" och den bästa tänkbara mamma vill vi ge henne denna sista chans att göra det hon älskar så mycket, att få ta hand om sina avkommer, vilket hon gör på allra bästa sätt.

 

Pappa:  Happyschaps Sunshine Hasse "HASSESE10066/2020 Följ pappa Hasse på instagram samt Facebook.

 

Mamma: Lightschaps  Tulipa Showwinner "KLINGA"  SE10077/2014 .

 

Mer info om mamma Klinga.


Händelser under dräktigheten:

Parning: 2022-04-08 + 2022-04-11 med mycket bra häng båda gångerna.

Beräknad valpning (63 dygn från första parningsdag): 2022-06-10 ( hmm samma dag som sonen tar studenten. Snacka om bra planering hmmm).

ULTRALJUD

 

Tisdag 2022-05-10 gjorde vi ett dräktighetsultraljud hos Djurkliniken Skånes Mitt i Höör. Helt otroligt läskigt tyckte Klinga men när matte är med är man trygg och då ställer man upp, tror jag Klinga tänkte för det gick fort att varva ner.

 

Vi såg valpar i magen, till min stora glädje (men jag var 99,9% säker på en dräktighet). Vi såg 5-6 valpar men Klinga var väldigt "gasig" vilket vi fick uppleva när vi la henne på rygg :-) så tarmarna skymde mycket av livmodern. Dock tycker jag att 5-6 valpar är en lagom kull för en så liten tik.

 

Nu blir det dags att börja mäta magen. Hon vägde in på 16 kg idag så vi får se var det landar när det är dags för röntgen runt dygn 55. Tror att hon har gått upp ca 1,5 kg hittills.

 

Vi har 4 spännande veckor framför oss. Häng med på resan vet jag...

 

Att köpa valp hos oss.


Klingas midja/magemått under dräktigheten:

Vecka 5 (dygn 33 ): 63/65 cm.

Vecka 5 (dygn 35):  66/61 cm (kan ha mätt på fel plats runt midja)

Vecka 6 (dygn 44): 68/64 cm.

 

Vecka 7 (dygn 54): 73 cm/70 cm - ökat 10 cm om magen och 5 cm om midjan sedan ultraljud dygn 33.

Vikt 18,6 kg (ökat ca 4,2 kg sedan parning).

Klinga är fortfarande pigg och aktiv och mår som en "gravid princessa". Hon trippar runt på tunga tassar och tigger mat under hela sin vakna tid. Däremellan skuttar hon runt med sina flockompisar och busar.

Idag har vi varit och gjort dräktighetsröntgen samt gett andra och sista herpessprutan. 

 

Jag, röngendjurvårdare och veterinär är helt eniga. Vi ser 7 små valpar i den här runda magen.  Skallarna ser lika stora/små ut så allt ser jättebra ut. Nu hoppas vi på att alla 7 håller sig vid liv och får komma ut friska och krya den normala vägen.

Vecka 8 (dygn 58 ):  Från idag fram till fredag är valparna varmt välkomna. Jag tror på natten mellan måndag och tisdag men det är bara Klingas valpar som vet svaret, det är dem som bestämmer. Dagens mått: 75 cm/74 cm. 

Vecka 9 (dygn 61 ): Nu tycker jag det är nog! Nu tycker jag att mamma Klinga ska släppa ut sina små i magen. Ena minuten visar hon att det är dags för att i nästa vräka i sig en stor portion mat. De brukar inte äta frukost om en valpning är på gång. I morse åt hon med mycket god aptit för att en liten stund senare sätta sig i ett hörn och "gå in i valpningsbubblan". Jag vill verkligen att valparna kommer idag för i morgon vill jag jobba och på fredag tar sonen studenten. Det måste bara bli idag :-) 

Dagens mått: 78 cm/77 cm.

Dygn 63. På förmiddagen visade Klinga bestämt att idag var det dags att släppa ut valparna, på världens sämsta dag, dvs sonens studentdag. Jag hade förberett min otroligt duktiga valpmorska och hon tog så fint hand om det hela. Hur det gick kan du läsa i detta blogginlägg.