Schapendoes ursprungliga arbete var och är fortfarande att driva de stora fårhjordarna som fanns i Holland. Betesmarkerna för de holländska fårhjordarna ligger i ensliga området av landet, vilket gör att en Schapendoes måste besitta stor uthållighet, rörlighet och snabbhet. Den har också en anmärkningsvärd förmåga att hoppa, såväl som intelligens och förmåga att agera självständigt. Den ska vara en sann vallhund i huvud, kropp och själ.

 

En Schapendoes är en harmoniskt konstruerad vallhund med en uppmärksam och modig karaktär. Den är intelligent, vaksam, glad, vänlig och livlig. Mot människor i sin omgivning utvecklar den en stor kärlek och lojalitet.

Mr Toepoel´s anteckningar, skrivna 1953, innehöll endast 3 punkter som han ansåg vara de viktigaste egenskaperna hos en Schapendoes:

 

  • De bruna, runda ögonen som inte uppvisar något vitt, med ett öppet, ärligt och livligt uttryck.
  • Huvudet med en relativt bred skalle, käkar som inte är långa och nästan inte alls avsmalnar mot nosen.

    Pälsen och särskilt hårtofsen på skallen, gör att huvudet verkar vara kortare och mycket djupare och bredare än vad den faktiskt är.
  • Påfallande lätt benstomme, förmodligen är det det faktum att benen inte har så mycket vikt att bära som ger de så typiska rörelserna.

Andra raser lägger mycket mer av sin vikt på bakbenen, bakbenen bär upp mer av kroppsvikten. Schapendoesen trycker mer framåt vilket ger den sin typiska uppåtriktade, lättfotade och fjädrande gång.

  • Lätt byggd
  • Harmoniskt byggd
  • Rör sig med späntstiga och lätta rörelser
  • Har en anmärkningsvärd förmåga att hoppa.
Hämta
Raskompendie från SKK.
standard-schapendoes-fci313.pdf
Adobe Acrobat-dokument 93.9 KB

Källa: En utmärkt Schapendoes är...

Raskompendium för Schapendoes.

Svenska Schapendoesklubben 2010-01-13