Ett bra dagsverke - groming.

Sitter i min ensamhet och tar en paus innan jag tar en dusch och därefter slår mig ner i  i tv-soffan. D är på firmafest (hade varit kul att få hänga med då han träffar mina gamla arbetskamrater) så jag och hundarna ska ha myskväll med räkor och melodifestivalen.

Du vet det där gamla talespråket "Man tar inte kakor med sig bort". Det där talespråket kör man tyvärr med över allt på arbetsplatser. Jag kan inte förstå varför man inte kan få ta med sig respektive (om nu respektive vill följa med) om denna betalar helt och hållet för sig själv. Jag förstår att man har firmafester för att arbetskamraterna ska lära känna varandra (som om de inte gör det efter ett halv sekel tillsammans). Nä, jag är inte bitter :-) Jag är bara irriterad då det är mina fd arbetskamrater som han är på fest tillsammans med. Hade varit superkul att träffa dem igen. Men... man tar inte kakor med sig bort... så jag får allt snällt stanna hemma och roa mig med hundarna.

Roat mig med hundarna har jag gjort under dagen. Det har stått kamning på schemat. Hade 3 stycken "tovfior" att gå igenom riktigt grundligt. Då det är minst 2 månader sedan jag kammade Stella tog det ca 45 min att få henne till att se ut som en fin Schapendoes. Klinga är ca 1 månad sedan och där tog det max 30 min, liksom med Frigg. Nu är alla riktigt mjuka och fina i pälsen. Gillar de att kammas? Nja, kan nog säga att de i alla fall accepterar det.

 

Jag får väldigt ofta frågor om vad jag använder för verktyg när jag reder ut deras pälsar. Nu är detta vad jag använder och jag använder ett redskap som är ganska ratat av andra uppfödare (utställningsintresserade) då den skär igenom tovan. Om man använder detta verktyg rätt förstör den inte den långa pälsen. Denna "kniv" skär igenom tovan och det gör sen inte ont på hunden när man ska ta bort den. Hellre är jag snäll mot hunden än att inte använda verktyg som underlättar borttagning av tover.

TREKANTSKAM

Denna kam har rullande piggar och är absolut mitt favoritverktyg och "huvudverktyg" Den tar sig igenom ihopfnurrat hår och den plockar lätt ut lös underull. Används över hela hundens päls som första verktyg.

TOVUTREDARE

Detta så föraktade verktyg! Jag använder kniven när jag vill ta loss en tova. Var noga med att hålla vid tovan, intill huden och skär, lirka dig igenom tovan. Absolut inte dra dig igenom. Viktigt är att det är de långa, böjda knivarna! Detta är ingen kam!!!

FINKAM

Denna kam har rullande piggar. Korta piggar för att ta underullen och långa för att kamma igenom längre päls. Används efter att jag skurit sönder tovan med tovutredaren. Används också på öron och runt ögon.


PUDELKAM

En grovtandad kam som tar sig igenom tjock och lång päls. Dock har jag bytt ut denna mot trekantskammen då jag tycker denna drar mer i pälsen.

UNDERULLSKAM

Denna "räfsa" har både rullande piggar samt att de går inåt kammen vid tryck. Denna plockar ut all lös underull och tunnar ut en tjock päls utan att åsamka pälsen någon skada. Används när hela pälsen är utredd och tovfri.

HÅRTRIMMER

Jag trimmar ner pälsen precis under öronen på halsen för att slippa de där jobbiga tovorna just där. Jag använder också denna i rumpan för att hålla pälsen kort vid anal samt runt genitalierna. Hanen rakar jag också på magen så han inte kissar på pälsen. Var dock noga med att inte raka längs med huden utan lämna ca 1/2 cm päls.


Förutom dessa kammar använder jag så klart en kloklippartång. Det finns massor av modeller att välja mellan och jag föredrar en som kallas för giljotintång.

Jag använder också en ordentlig hårklipparsax då jag snyggar till lite runt tassarna. Jag klipper inte pälsen mellan trampdynorna då det ska finnas kvar på en Schappe. Jag rundar till pälsen ovanpå tassarna så de får en snygg rund form. Ska inte se ut som att hunden går runt i långa stövlar :-) Om det är ok i utställningsvärlden vet jag inte, jag tycker själv att hunden ser mer proper ut med snygga tassar.

Mitt i kamningen fick vi ett underbart valpköparbesök (var inplanerat). Var lite kul för vi fick prata engelska hela tiden och det gillade jag starkt :-) Jag är inte duktig men jag förstår och kan göra mig förstådd, aldrig fel att öva lite :-)

Det var en helt underbar familj som ställde sig i kö på nästa kullplanering. Inte Stella och Walters utan den valpkull vi planerar därpå. Som sagt, en riktigt trevlig familj.

Hämta
video-1488640340.mp4
MP4 video-/ljudfil 650.4 KB
Hämta
video-1488640358.mp4
MP4 video-/ljudfil 2.1 MB

Heidieh är på Agilityträningsläger med Sofia denna helgen. De går utbildning till agilityinstruktör och båda har jobbat hårt denna lördag :-) Filmerna la inte upp sig som jag hade tänkt men jag hoppas det fungerar på något sätt så du kan titta på dem.

 

Med dessa filmerna säger Heidieh grattis till alla sina 12 fina solrosor som idag fyller 4 år. Grattis till er hela gänget!!!

Nu ska jag koka lite ägg, in i duschen och sen starta min ensamma tv-kväll. På återhörande. kramiz.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0