Dräktighetsdygn 40 = vecka 5.

Denna kropp är totalt utömd på allt vad ork heter. Orkade knappt ta mig ur sängen i morse och gå nerför trapporna till frukostbordet. Jag är trött och dräktiga Stella är trött.

Stella, dygn 39.
Stella, dygn 39.

Vaknar ännu en morgon med strålande solsken och massa vit snö på marken. Denna morgon tog dock D promenaden med hundarna ensam medan jag sov. Kanske tar jag mig ut för att fylla på fågelmatarna innan regnet kommer. Det är nog vad jag lär vara aktiv denna lördag.

 

STELLA, DYGN 40.

Jag har ju inte varit så aktiv på bloggen den senaste veckan pga min Norgeresa och min förkylning. Här kommer en rapport över vad som hänt i Stellas mage fram till idag, dygn 40.

 

  • Dygn 32: Gommen sluts. (här är det viktigt att tiken haft lugn och ro så det inte blir några defekter)
  • Dygn 35 - inledning på vecka 5: Valparna har uppnått ca 2% av sin slutgiltiga födslovikt.
  • Dygn 37: Känselhår på huvudet växer ut.
  • Dygn 40: Fostret är stort som en biljardboll (35 mm). Fosterblåsorna fyller hela livmodern. Klorna bildas.
    Nu är det inte längre embryo i Stellas mage, nu har de övergått till foster och man kan se att det är hundfoster. Tårna skiljs från varandra. Organen börjar bildas. Fostren ökar drastiskt i vikt och skelettet börjar mineraliseras. Man kan avgöra fostrets kön.

Nu har Stellas energibehov ändrats. Hon behöver mat med mer proteiner, energier och mineraler. Tyvärr är detta också en period då det är svårt att få mat i tiken och så är det verkligen med Stella. Vi bytte igår foder till Royal Canin Medium Starter (foder för dräktiga, digivande tikar samt första mat för valparna). Hittills har hon ätit med halvdan aptit om jag blandar i rå nötfärs men varken igår eller idag är hon intresserad av någon mat, oavsett när och hur jag serverar den. Vecka 5 är en jobbig vecka då man vet att tiken behöver all näring hon kan få och så vill hon inte äta. Moment 21, liksom.

Royal Canin Medium Starter är ett helfoder för tikar i slutet av dräktighet och under digivning samt valpar under avvänjningsperioden upp till 2 månaders ålder. Torrfodret går lätt att blöta upp till en grötliknande konsistens som är mycket välsmakande för tiken och valparna under avvänjningen.

Birth Programme: Ett unikt näringsprogram som tagits fram genom intensiv forskning. Det uppfyller tikens och valparnas behov under de första fem stadierna under livscykeln: dräktighet, födsel, digivning, avvänjning och utveckling fram till 2 månaders ålder.

Stöd vid dräktighet/digivning: Näringsprofil som är anpassad till tikens höga energibehov i slutet av dräktigheten och under digivningen.

Perfekt vid övergång från mjölk: Näringssammansättning som underlättar övergången från mjölk till fast föda (högt energivärde, protein av hög kvalitet, fetter).

Stella är ganska trött numera men är det snö på marken kan man inte låta bli att springa så snön sprutar om benen. En och annan kort rusch tar hon på promenaderna.

 

Jag tycker hon växer om magen men när jag mäter ökar måtten inget. Jag förstår inte detta riktigt. Både jag och D tycker hon börjar se tjock ut.

  • mage: 68 cm (Ökat 2 cm)
  • midja: 64 cm (ökat 3 cm)

Detta är helt ok när jag jämför med våra andra tikar under deras dräktighetsperiod. Från nästa vecka bör hon dock öka en del om kroppen.

Det var Stella det. Hur är det med mig då? Usch och tvi... ja så är det med mig. Jag drog en förkylning med fruktansvärd hosta med mig hem från Norge. Jag hostar så det känns som att kroppen snart ska gå i tusen bitar. I dag har också näsan börjat rinna så att det är en förkylning, är ett faktum. Vem har ork att vara sjuk? Inte jag inte. Fick ställa in dagens hundkurs (kurs jag och en av våra hundar går på) pga förkylningen, en kurs det verkligen har gått troll i då jag endast kunna delta 1 enda gång av alla  kurstillfällen. Irriterande!

 

Nu ska jag plocka undan dagens frukost, mata fåglarna och lägga tvätt. Ja, det är nog dit min ork lär räcka denna lördag. Natten har jag tillbringat som gäst i mitt eget hus, i gästrummet där jag tydligen glömt att plocka ut julen :-) D måste få sova och eftersom jag hostar nätterna genom så är delade sovrum enda alternativet. Trisst.

Glömde berätta igår vem som önskade oss godmorgon i går morse. Hen satt precis utanför vårt sovrumsfönster och mumsade i sig frukost bestående av kottar.

Med denna mysiga film önskar jag dig en god lördag. Kramiz.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0