Jordemor

Vad är Jordemor?

Jordemor är det gamla nordiska namnet för barnmorska och används fortfarande i Norge och Danmark. Barnmorska kanske är ett av världens äldsta yrken. Under århundraden har erfarenheter kring barnafödande förts vidare från generation till generation, från kvinna till kvinna.

Jordemor är alltså ett av de namn som tilldelats den ”kvinnliga yrkeskår” som, långt innan barnafödandet fördes in i sjukhusmiljön, stått för barnafödandets konst. Jordemodern, jordgumman eller ljosmodir (ljusets moder) har stått för klokskap, kvinnlig erfarenhet och trygghet.

Jordemors Profylax vill ta tillvara och förena den erfarenhet som finns nedärvd i varje kvinna med den moderna vetenskapen kring barnafödande. /http://jordemor.se/vad-ar-profylax/vad-ar-jordemor/

Det blev en tidig morgon, denna torsdag. Steg upp kl 5.30 för att hoppa på tåget i Eslöv som gick mot kastrup kl 6.45. Hundarna skulle ut och de skulle få mat. Tågresan och flygresan mot Oslo gick bra och jag sitter nu här och klappar en otroligt tjock Fröja på magen.

Idag är Fröja på dygn 57. Hela kroppen är absolut beredd till att föda fram valparna men valparna verkar inte vara lika beredda. Hon är så tung och har det ganska jobbigt.

 

Man kunde se 7 valpar på ultraljudet, jag tippar på 10 med den kroppshyddan.

 

Nu tar vi varje dag som den kommer.

När jag tittar på Fröja som enligt UL ska ha 7 valpar i magen, hur ska då Stella se ut som ska ha 8 valpar i magen enligt sitt UL. Dock är Stella lite längre i kroppen än vad Fröja är. Ja det är några spännande veckor som ligger för mina fötter.

Ha en god dag <3

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0