Fel av mig eller så börjar det hända saker.

Igår var en stor valpmysardag med både Tibetanska Spanielvalpar och Landseervalpar. Kameran fick gå varm så du får stå ut med sötchock. I dag börjar det hända saker med dräktiga Stella. Spännande spännande...

Vi börjar med gårdagens valpmysardag. Åkte med föräldrarna för ett besök hos deras 6 veckor gamla Tibetanska Spanielvalp "Thilda". Det var en häftig känsla när vi steg in genom dörren. Där stod 3 stycken tibbar och välkomnade oss med glatt viftande svansar samtidigt som de klättrade på våra ben för att nå upp och pussa oss välkomna. Första gången vi var på besök blev vi lite utskällda, vilket man ska bli av ett gäng hundar när man kommer som nykomling. Besök nr 2 var vi igenkända och det blev bara ett litet woff vid första anblicken av oss. Igår, ja då var vi värsta vänner :-) Vad dessa 3 vuxna Tibbarna är underbara! Man kan inte annat än att älska dem.

I familjen finns både valparnas mamma och pappa samt ytterligare en underbar Tibbetik vid namn "Arja". Denna Arja bara älskar Sessans valpar och är mer än gärna nanny åt dem. Skönt för Sessan att ha lite barnvakt :-) Pappa Gizmo gillar också valparna men är de för busiga talar han tydligt om (på ett mycket fint sätt) att de ska hålla sig på avstånd. Mysa med honom är ok, leka... ja det får de göra med Arja :-) Att se valparna tillsammans med dessa vuxna är en fröjd för ögat. Snacka om att valparna får lära sig det sociala språket!

Vad säger rasstandarden om Tibetansk Spaniel?

Till sin karaktär är en tibetansk spaniel en liten söt, självsäker, pigg, självständig och mycket alert hund som man kan ha med sig överallt, från fjällvandringen till fredagsmyset i soffan. Liksom förfäderna i Tibet älskar den att ligga högt med god uppsikt över sitt revir. Den älskar sin familj och de som en gång vunnit en tibetansk spaniels förtroende har en vän för alltid. Om den får vara med sin familj mår den väl och kommer att vara till stor glädje under många år.

Läs mer om rasen!

Jag tog alltså bilder på valparna igår, både i action och uppställda. Jag varnar för största sötchocken och jag vill också tala om att det finns valpar till salu. Valparna finns på kennel Landgold i Ugglarp/Skåne. I skrivande stund är det två particolor (tvåfärgade) hanar som söker ett kärleksfullt hem att flytta till efter 13/2. Är du intresserad, kontakta uppfödare Ninna via mail. Vill också tala om att det inte är jag som säljer dessa valparna. Jag är vän och jag har hjälpt Ninna med fotografering och spridning av valparna. Helt och hållet skrivet till dig som annars brukar få för dig saker...

Valpen som är helbrun är lilla Thilda, som ska flytta till mina kära föräldrar den 13 februari. Gissa om de längtar :-)

Nu finns det ju inte bara Tibbar på den här fina kenneln. Nä här hittar man också rasen Landseer. Snacka om storleksskillnad :-) En Landseertik har en kull valpar om hela 10 stycken och det är klart att de också måste fångas på bild. Dock har jag bara hunnit redigera 2 av valparna så resten av gänget får ni vänta på till fredag morgon (i morgon är jag på kocktävling i Malmö hela dagen).

Men det finns en liten tjej som är sötare än alla sina syskon, i mina ögon. Hon är vad man kallar för felfärgad då en Landseer absolut inte får ha vitt på sina öron (enligt rasstandard). Denna lilla tjej sticker verkligen ut ur mängden men hon har fått mitt hjärta att smälta på alla sätt och vis <3

Alla Landseervalparna är tingade, vilket var tur för mig :-)

Dräktig Stella, dygn 16.

Stella ja. Vår lilla Stella som varit så matglad, ända fram till idag. Som jag tidigare berättat brukar en dräktig tik vara lite illamående i vecka 3 och/eller vecka 5 pga hormonpåverkan samt att livmodern börjar vidgas. Stella är i vecka 3 och i morse smakade absolut inte den annars så välsmakande maten gott. Hon tog ett par tuggor, såg allmänt plågad ut och lämnade skålen för att visa att hon ville ut i sin älskade hundgård. Idag är det ingen matlust för frukost (precis som en gravid kvinna).

 

Jag har mätt henne och antingen har jag mätt fel eller så händer det verkligen saker.

  • mage: 68 cm (ökning 2 cm sedan i måndags).
  • midja: 64 cm (ingen ökning)

Ibland är det svårt att mäta på exakt samma ställe men jag gjorde om och testade lite här och var och jag fick hela tiden denna ökning så ja, det är väl bara att konstatera att magen har växt. Antingen är det ett bra gäng valpar där inne eller så har hon varit för matglad sedan parningen :-) Jag väljer att tro på det första alternativet.

Vad händer i magen?

  • Dag 15 (igår): 3 hjärndelar skapas.
  • Dag 16: Embryona bäddas in i livmoderväggen där de fortsätter att växa. De börjar omges av fosterhinnor som ger dem näring.
  • Dag 17 (hinner inte blogga i morgon): Skapas sista delen av hjärnan och öronlapparna bildas.

Stella är i vecka 3: Embryot är ungefär 5 mm stort och består av ett antal celler. Fosterblåsorna är runda och ca 12-15 mm och ligger tydligt åtskilda från varandra. Livmodern är lindrigt förstorad.

Nu ska jag redigera klart de övriga bilderna. Sen väntar lite städning, en dusch så jag är fin inför morgondagens kocktävling och kvällen består av valpkurs i Lund. Önskar dig en trevlig onsdag. Kramiz.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0