Valpkurs, nyttig eller inte?

Mitt svar som hundinstruktör och hundskoleägare är så klart ja med enormt stora bokstäver. Frågan är då vad den nyblivna hundägaren känner.

Valpkurs ja. Varför bör alla valpar få möjligheten till att gå valpkurs? Klarar jag inte själv att "uppfostra" min valp? Jag har ju en äldre hund hemma som kan "uppfostra" valpen, räcker inte det? Jag har haft många hundar och vet hur man "uppfostrar" valpar och hundar, jag vet hur man gör! Ja, jag hör ständigt så många åsikter om varför man inte behöver gå valpkurs med den lilla valpen. Jag hör också så många gånger att allt handlar om att man måste "uppfostra" sin lilla valp. Vad menar man med att "uppfostra"? Vad tycker du är att uppfostra en valp?

Jag kan bara säga vad jag själv tycker är att uppfostra. Det är att man med berättar för valpen om vilka regler som gäller i vårt hem, i vår flock/familj och i samhället. Dock väljer jag att inte kalla det för "uppfostra" då jag tycker det är för hårt ord att ta i min mun. Jag vill hellre säga "LÄRA" valpen. Jag är inte flockledare för min valp/mina hundar. Jag är förälder och lärare!  För mig är det en enorm skillnad. Aldrig någonsin tänker jag tanken om att hunden försöker ta över ledarskapet, tar ledarskapet mm. Aldrig! Tanken är så fjärran för mig. Jag/familjen och hunden har ett samarbete och en väldigt god relation. Fungerar inte det samarbetet och relationen är det jag som brustit i min läran till valpen/hunden.

Nu spårade jag ut lite... Det skulle handla om valpkurs eller inte.

På valpkurs får valpen lära sig leka med andra valpar, det sociala språket, samarbeta med familjen trots störning runt omkring, nya och roliga saker. De får träna sig i den så otroligt viktiga Lekläraperioden som varar upp till ca 15 veckor. Husse och matte får lära sig hur de i sin tur ska lära sin valp livets regler. Valpkursen är alltså till mesta delen för valpen och inte för hundägaren.

 

Vad händer då med valpar som inte får möjligheten att gå valpkurs? Ja, detta sitter jag själv med just nu. Har 2 sålda valpar som inte fått möjlighet att gå valpkurs av olika anledningar (ja, det finns anledningar då man inte har någon möjlighet att gå den planerade valpkursen, så klart). Valpkursen går man inför framtiden. Det valpen lär på valpkursen har valpen nytta utav under resten av sitt liv. Får den inte träna sig med andra valpar under lekläraperioden brister den ofta i sitt sociala språk i det vuxna livet. Hunden blir ofta osäker, har svårt för att sända och ta emot signaler från andra hundar och kanske människor. I värsta fall kan hunden bli aggressiv pga sin osäkerhet.

Valpkursen ska inte vara för att lära valpen en massa dressyr. En valpkurs ska träna valpen i det sociala språket och samarbete med sin familj.

 

Får inte valpen gå valpkurs får man ofta söka sig till problemlösning/hundpsykolog när hunden når könsmognad, det är nämligen då du får facit på valpens valp och unghundstid. Gör din valp en tjänst, se till att valpen får gå den så viktiga och ack så roliga valpkursen.

De här 3 syskonen går nu fortsättningskurs 1 efter genomgången valpkurs. Igår fick de umgås lite medan vi plockade ihop våra saker och övriga deltagare hade lämnat ridhuset (vi leker inte på fortsättningskurserna). Leklära-perioden är över och nu är leken lite mer på "allvar". Nu, vid ingången till könsmognaden, handlar det lite mer om att vara störst, bäst och vackrast! De fick leka en liten liten stund, sen tog stressen över och valparna fick gå hem tillsammans med sina familjer. Leken är viktig men den får inte pågå för länge. När stressen slår till kan man inte längre kontrollera sina handlingar på rätt sätt och unghundarna börjar rida på varandra eller i värsta fall slåss.

Så ja, för din valps skull, missa inte att gå valpkurs!!!

Stella, dygn 8

Dagarna går och vi har nu passerat vecka 1 i dräktigheten och gått in i vecka 2. Stella mår finemang. Hon är lugn som en filbunke och verkar trivas med livet som blivande mamma (för visst finns det små valpar i magen?). Hon hänger så klart med ut på alla våra promenader och aktiviteter (där vi kan vara trygga utan smittor) men det är inte samma fart i henne. Hon är precis som sin mamma och mormor, tar livet med ett lugn från dag 1 i dräktigheten.

 

 

 

Vad händer då i magen?

Vecka 1, 2 och 3 

Ungefär 8-9 dygn efter befruktningen finns i äggledaren en cellklump kallad morula innehållande 16 - 32 celler. 
De första befruktade äggen inväntar de övriga, så när äggen vandrar ner genom äggledaren till livmodern, kommer alla att ha samma ålder.
Nervandringen tar 10 -14 dygn.
Väl i livmodern fördelar de blivande fostren sig i livmodern och 17-21 dygn efter befruktning fäster de sig i livmoderväggen och en moderkaka utvecklas. Moderkakan går som ett bälte runt fostret.
Genom moderkakan tillför tiken de näringsämnen som fostret skall använda i den kommande utvecklingen.

Spännande fortsättning följer <3

 

Avslutar med en liten härlig nytagen film från den blivande pappan Walter <3

Önskar dig en trevlig tisdag. Kramiz.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0