Känslor

Denna helg domineras helt av känslor och hundträning. Känslor! Detta i oss som gör att vi känner glädje, nyfikenhet men även aggression och avundsjuka.

Hela lördagsförmiddagen tillbringade jag min tid på Eslövs Brukshundsklubb för att lyssna på en otroligt duktig föreläsare. Föreläsningen handlade om hundens inlärning och hunden lär otroligt mycket i känsla. Om hunden är glad när jag lär in apportering får hunden en glädjefylld apportering. Om hunden har ont blir apporteringen mindre lustfylld. Om jag ger hunden apportbocken när jag kommer hem och hunden är exalterad av glädje... ja då kan du tänka vilken underbar apportering man får in hos hunden. Något att fundera mycket noga över när man ska lära hunden ett nytt beteende.

Även vi människor har känslor. Två känslor som verkar vara väldigt starka är aggression och avundsjuka. Jag kan förstå att hundar kan hata en annan hund de möter och inte känner, men jag kan inte förstå hur människor kan hata någon de inte känner och kanske t om aldrig har träffat. De hör något om en människa från någon annan som hatar den människan och plötsligt så hatar även den människan den människan... Ja, det blev krångligt det här men det är så här det verkar vara.

Hur kan man hata eller tala illa om någon som man aldrig träffat? Räcker det att ha sett en person på avstånd för att man ska kunna få så starka negativa känslor? Kan man hata någon bara genom att läsa en skriven text från personen? Jag har inte minsta lilla förståelse för "hat på avstånd". Vad är det som styr denna så starka känsla i så fall? Kan det vara annat än avundsjuka?

Känslor är ett märkligt fenomen och det är väldigt starkt för alla levande organismer. Jag tror att hat är ett av de starkaste känslorna vi människor har. Jag tror också att det är en av de känslor som är svårast att omvända. Jag förstår att det är en stark känsla men jag kan inte förstå hur man kan hata någon på avstånd.

Intresserad av denna fina belöningsväskan? https://www.bonizashundskola.com/shoppen/
Intresserad av denna fina belöningsväskan? https://www.bonizashundskola.com/shoppen/

Efter föreläsningen var det dags för mig och Chia att lära oss "So as I do" nybörjare. Chia var så taggad så det var svårt att få henne att tänka. Ett annat problem var att jag är skitdålig på att döpa saker när jag tränar med Chia. Hon bara vet vad hon ska göra och här måste man ha signaler att jobba med. Man lär hunden först att lyssna på signalen, ingen signal och beteendet ska inte utföras. Sen lägger man på att man visar hunden och därefter ber hunden att härma det jag gjorde. Superhäftigt!!! Idag är det kursdag nr 2 och sen ska vi träna i flera veckor innan det är dags för fortsättningskursen. Det här ska jag verkligen lära mig! Just nu ligger Chia helt utslagen under köksbordet så jag får se om jag kan få liv i henne när det är dags för oss att ge oss iväg till kursen.

Det är fler av våra hundar som aktiva denna helgen. Klinga tävlar tillsammans med handler Sofia i Juniorhandling och idag ska de också ställa upp i Göteborgs charmigaste hund. Dock är Klinga inte riktigt sig själv. Hon älskar denna aktivitet men denna helgen har hon inte riktigt varit på hugget. Jag tror hon är på väg till löp och därför är hon lite "tröttare" än vanligt.

Fina underbara Starwars Yoda visar upp sig i rasmontern tillsammans med husse Dennis. Yoda sköter sig galant och charmar alla. Idag är sista dagen du har en chans att träffa honom om du är intresserad. Likaså Klinga och sofia.

Jag är er alla evigt tacksamma för att ni visar upp mina fina hundar på det här sättet. Tusen tusen tack <3

 

Nu ska frukosten plockas in och sen ska jag fixa godis mm till Chia och min kurs i eftermiddag. Önskar dig en trevlig söndag. Kramiz.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0