Förberedelser

Dagarna går och huset vimlar av förberedande aktiviteter. I går tillagades nyårsaftons efterrätt samtidigt som jag tillagade mitt livs första kåldolmar.

Daniel var och handlade häromdagen och kom hem med 2 små kålhuvuden, jag vill ha kålpudding till middag en dag! sa han. Jaha, då får jag väl göra det då, tänkte jag.

 

Igår bestämde jag mig för att servera familjen en underbar kålpudding men när jag stod där och studerade de söta kålhuvuden så fick jag en annan tanke. Jag ska för första gången i mitt 51-åriga liv laga kåldolmar!

 

Googlade runt och letade efter ett recept som likar de min kära mamma brukar bjuda oss på men det fanns inget. Alla recept var så omständiga och innehöll så mycket konstiga ingredienser. Jag ville göra mamma Gunvi´s kåldolmar så jag lyfte luren och frågade hur man ska göra. Receptet hittar du bland mina recept på denna hemsidan.

Att göra kåldolmar är inget man gör på 5 minuter. Det är en rätt som kräver tid, omsorg och kärlek men ack så kul att göra. Om det blev gott? Jag njöt och D njöt nog också då han stoppade i sig hela 5 stycken kåldolmar. Sonen gjorde som jag gjorde i den åldern, tog bort kålen och njöt av innehållet.

När man gör kåldolmar kan man inte använda hela kålhuvudet. Man tar de blad som är tillräckligt stora och sen lämnar man resten men inte åt soperna. Nä, idag blir det stuvad vitkål och prinskorv och resterna av julskinkan till middag :-) Här lämnas inget åt soporna.

I skrivande stund spelas det för fullt. Det är vår kära julgran som talar om att den är törstig :-) Bjällerklang, bjällerklang..... Om man inte har ett sådant här larm till julgranen rekommenderar jag att man fixar det snarast. För första gången har vi en julgran som hittills inte släppt sina barr. Jag är urdålig på att vattna granen och tidigare år har granen nästan varit barrlös till julafton. I år glöms inte vattningen bort och granen är glad och nöjd. Vi har köpt vår på Biltema.

Frukosten är avklarad. Ska göra lite jobb vid datorn innan jag fortsätter mina förberedelser inför Nyårsafton. Dagens förberedelse består av städning och åter städning. Dammvippan ska få dansa över alla hyllor och listor mm. Ska även försöka hinna med en liten skogsrunda med hundarna.

 

Önskar dig en trevlig torsdag. Kramiz.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0