En dålig klickertränare?

Det är jobbigt med sömnen just nu då tankar virvlar runt i huvudet. Är jag en dålig klickertränare? Har jag tränat helt fel i 14 år? Framåt morgontimmarna kom jag fram till ett svar.

Tror egentligen inte att jag sovit speciellt bra sedan jag påbörjade den här shapingkursen förra lördagen. Jag har jobbat med klickerträning av hund i 14,5 år nu och trodde faktiskt att jag hade stenkoll på det hela. Allt är nu omkullkastat, ja var i alla fall tills framåt morgontimmarna. Jag grubblade och grubblade och grubblade. Den här kursen skulle bara ge mig lite tips och nya idéer, inte ångest hihi.

 

Klickern betyder "Du gör rätt och du ska få lön i form av en belöning du tycker om". Absolut, helt rätt. Klicka gör man i det ögonblick som hunden utför det önskade beteendet, tja, där kom första "felet". Klicka gör man när hunden ÄR PÅ VÄG ATT UTFÖRA DET ÖNSKADE BETEENDET. Klickar jag när hunden utför beteendet markerar jag att hunden HAR UTFÖRT det önskade beteendet. Svårt för hunden att få begrepp om vad jag vill att den ska göra.

Klickar gör man bara när hunden är i rörelse, dvs för hundens muskelrörelser. Ska hunden "vinka" börjar jag med att hunden lyfter över tyngden på vänster tass för att lyfta höger tass om det är den som är "vinktassen". Vill jag markera för hunden att jag vill ha den passiv på den plats där hunden befinner sig just då klickar jag inte utan bara matbelönar gång på gång.

Japp, "fel" på "fel" på "fel"... tankarna virvlade runt i huvudet.

Filmen ovan visar mitt och Heidies första försök till FRISHAPING, vilket innebär att hunden gör rätt i allt den gör och ska då ha klick och belöning för precis alla beteende den erbjuder. Efter hand sorterar man bort 1 beteende som inte belönas, klickar för resten, sorterar bort ytterligare 1 osv tills man får fram ett påbörjat fast beteende. På filmen har jag inte alls sorterat bort något, vilket det verkligen ser ut som eftersom hon gör så många beteende som jag inte markerar och belönar. Plötsligt får jag dessutom hjärnsläpp och tänker att sitt ska hon inte få belöning för, men under tiden hon sitter gör hon ju massor av saker som skulle haft belöning.... åh, skulle kunna dra håret av mig när jag tittar på filmen.

Det är mycket tankar som snurrar. Gör jag verkligen så mycket FEL? Vad är egentligen fel när man tränar hund? Finns det något som egentligen är fel? Är det fel att dra hunden i svansen bakåt för att få den att backa? Är det fel att dra undan hundens framben när den sitter för att få fram ett ligg? Är det fel att göra ett hårt ryck i kopplet för att få bort dragandet i kopplet? Ja, detta är verkligen fel!!!

Men är det fel om jag står intill konen och klickar för att hunden är på andra sidan konen och är det mer rätt om jag står på avstånd från konen och klickar för att hunden är på väg mot konen? Ja, fram till i morse trodde jag det.

Här tränar jag och Klinga in "RUNDA", dvs runda en flaska, i köket för någon vecka sedan. Jag började med att stå intill flaskan och markerade varje gång hon var på andra sidan flaskan. "Felet" som jag gör här, enligt nyinlärning" är att jag rör mig. Fram till klicket kommer är det hundens tid och jag är åskådare, dvs jag får endast röra klickertummen. Efter klicket är det min tid fram till dess att hunden svalt sin belöning. Här är jag långt ifrån åskådare. Är detta fel?

Som sagt har jag tyckt att allt som har med klickerträning att göra har jag utfört på helt fel sätt, fram tills jag vaknade runt 5 i morse. Jag började fundera över vad som egentligen är fel och kom fram till att nä, detta är inte fel, detta är bara ett annat sätt att tänka som tränare. Kanske är det nya tänket lättare för hunden då mina hjälper ofta stjälper, men fel är det inte. Det sätt att träna som passar för mig och mina hundar är ju faktiskt rätt om det får det resultat som jag önskar. Jag har alltså lagt den här prestationsångesten på hyllan men ska absolut jobba mig mot det nya tänket då jag tycker att det helt klart måste ge bättre och lättare inlärning för hunden. Jag ska dock inte ge mig själv ångest och få mig att känna mig helt värdelös. Jag är duktig klickertränare. Jag ska bara finslipa på min egen teknik! Tack för de tankarna i morse, nu kan jag nog sova gott om nätterna :-D

Det var faktiskt efter att jag sett den här lilla filmen på FB som jag kom till insikt om att allting inte är rätt eller fel, svart eller vitt. Olika saker kan vara rätt och man ska fokusera på det som är rätt. Man måste tänka utanför boxen!

SÖNDAG. Ja, det var gårdagen det och wow vilken dag! Jag var så fruktansvärt trött när jag kom hem på eftermiddagen, så trött att jag inte ens orkade blunda.

 

Det var kurs kl 9-13. Här var det fullt fokus på shaping, klickerträning, ge andra respons, få respons, göra rätt, göra fel, göra om och göra rätt. Jag och Heidieh var bra slut i huvudet när klockan plingade 13.00 och det var dags att ge oss iväg på nästa uppdrag - Kursavslutning med julfest för Bonizas Hundskola i Tygelsjö.

Det blev tipsrunda med 2 fina priser som Tängelsås Hund och Katt i Löberöd skänkt oss. Det var också vinst i form av en julskinka (Tack Nolgren och Olsson Kött AB i Eslöv) där man skulle gissa vikten. Deltagarna fick testa NOSEWORK och vi instruktörer överraskade med ett litet luciatåg. Dessutom kom tomten på besök och delade ut julklappar till alla hundarna, samt det fanns glögg med tillbehör att förse sig med. Det var en jättemysig eftermiddag och jag hoppas alla deltagarna uppskattade det lika mycket som jag gjorde.

 

Vi hade fotograf på plats och jag kommer lägga ut bilderna så fort jag får de från fotografen. Bilderna ovan är de jag själv tog igår.

Måndag. En ny vecka är nyss påbörjad och det är hittills en väldigt lugn vecka. Solen skiner och marken har lite frost kvar från natten. Dagen ska ägnas åt att städa undan helgen, tvätta kläder så vi har rena kläder resten av veckan samt en skogspromenad med hundarna. Vad kvällen kommer erbjuda har jag ingen aning om i skrivande stund.

 

Önskar dig en trevlig måndag (min är faktiskt helt utan den vanliga måndagsångesten). Kramiz

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0