Bestraffa hunden?

Jag är barnvakt, nåja valpvakt menar jag :-) Det är underbart att ha en valp i huset, även om de vuxna hundarna tycker han är lite jobbig mellan varven. Jag bara njuter...

Jag åkte och handlade lite i går förmiddag och då passade jag på att hämta hem busfröet Dobby, son till Klinga och Joey. Ibland hjälper jag familjen med lite passning då vi inte bor så långt ifrån varandra och jag behöver stilla mitt valpbehov. Det är så skönt att jag kan ta hit utflyttade valpar hur som helst nu, vilket inte gick när India bodde hos oss. Fina India <3

India ja. Det var längesedan jag skrev någon rapport om hur det går för henne hos sin nya familj, dotter och svärsonen i Fagersta.

 

Det går mycket bra, har jag fått rapport om. Dock kvarstår problemet med att vara själv hemma trots att hon har 2 katter som sällskap. Hon klarar inte en minut ensam utan får vara hos hundvakt de timmar som husse och matte jobbar. Hundvakten älskar India så det är inga problem men det hade ju varit skönt om hon kunde vara hemma själv.

 

Hon äter bra och hon är underbart mysig. När Sabina och India är på promenad är koppel helt överflödigt. India har inget intresse av andra människor eller hundar så hon lämnar aldrig Sabinas sida. Till jul lär jag få träffa henne då de kommer på besök. Undrar hur det går med hundflocken då. Spännande.

Det blev en stor glädje för Dobby när han fick hoppa ut ur min bil. De andra sa hej hej, lugna ner dig nu! :-) Klinga sprang runt och gjorde sitt vanliga lekmorr och de andra vuxna bara nonchalerade honom.

Funderar lite på det där med hundspråket. När jag satt vid köksbordet tillsammans med Dobbys matte, hemma hos dem, förklarade matte att han är jobbig när de ska äta, de får stänga ut honom. Jodå, han visade mig hur han brukar göra och i mitt tycke gör man inte så. Jag sa ifrån ordentligt (nej här slår vi inte på några hundar!) och han förstod vinken så han valde att istället gå och lägga sig.  En stund senare testade han på nytt och han fick samma bemötande. Åh, det där var inte så kul så jag slutar med det beteendet, verkade han tycka när han la sig suckande ner på golvet.

Får man lov att säga nej till hunden? Får man lov att ta tag i hunden?

Det är upp till var och en kan jag tycka men i min värld får man absolut säga nej till hunden och ja, man får lov att ta tag i hunden. Men först måste man lära in vad kommandot NEJ betyder (ja NEJ är ett kommando då det åtföljs av någon form av konsekvens. Har jag sagt nej så är det nej). Inte skrika eller hojta NEJ utan bara säga Nej i ett lugnt och allvarligt tonfall och sen markera och belöna det som hunden gör istället. Min markering blir då BRAAA och belöningen kan vara en klapp, lite bus eller en godbit. Ett NEJ ska alltid åtföljas av en belöning! Det ska sitta i min ryggrad, vilket det absolut gör.

Får man lov att ta tag i hunden för att tala om att man inte gillar det hunden gör just vid det tillfället? Ja, det får man lov att göra om man gör det på ett sådant sätt att man inte åsamkar hunden någon som helst skada eller starkt obehag.

 

När jag tar tag i min hund för att visa mitt missnöje tar jag hunden lätt under hakan och samtidigt pratar med hunden i låg, missnöjt tonläge. Det gör inte ont och hunden lyssnar uppmärksammat. Åter igen, efter ska det alltid komma en belöning!!!

Jag lär mina hundar livets väg på precis samma sätt som jag lär/har lärt mina barn. Ibland måste jag tillrättavisa hundarna men inte sker det ofta. Om jag tillrättavisar min hund sker det i de fall då det kan vara en fara för hunden eller då hunden gör något som är helt oacceptabelt, som att sno min macka ur min hand. Om du kollar på 2 hundar som lever tillsammans är det inte ok för den andra hunden att sno benet från den som har det. Man får allt vänta på ett varsågod eller min tur, precis som med oss människor. Jag har mackan, lägger jag den ifrån mig får du ta den eller om jag säger varsågod. Att lära en hund att inte sno från bordet om jag inte är där känns helt onödigt i min värld för så fungerar det inte i hundvärlden. Ligger det ett ben på golvet "utan ägare" har jag min fullständiga rätt att ta det. Har benet en ägare får jag vänta på min tur eller tillstånd att ta det. Varför ska vi människor tycka att jag kan låta bordet digna av mat och hunden ska inte ta det? Jag ser bara att det är helt emot hundens natur. Ingen ägare, fritt att förse sig.

Dock föredrar jag utsläckning om hunden gör något jag vill att den ska sluta med. Hunden tigger vid matbordet - total ignorans och hunden slutar tigga då den tjänar ingenting alls på det. Hunden hoppar och biter i kopplet på promenad - stannar och nonchalerar hunden, släpper ner kopplet mot marken. Hunden slutar då "döda" leksaker är inga roliga leksaker. Man ska ha i åtanke att om detta beteende uppstår när hunden är valp så har man gått för lång promenad eller gett för mycket aktivitet. Om en vuxen hund gör det är det inlärt från valpstadiet.

Hunden piper och gnäller bakom grinden - nonchalera och hunden kommer bli tyst och lära sig att det är ok att vara bakom den där grinden. En enda blick kan i de här lägen vara belönande för hunden!

I skrivande stund far Dobby runt i huset som ett jehu för att få igång någon till att leka med honom. Ingen av de vuxna är intresserade och nonchalerar honom totalt. Kommer han fram och pockar på uppmärksamhet vänder de bara lugnt bort huvudet, tittar inte ens på honom. Han finns inte här och nu. Biter han i dem, reser de sig bara upp och går iväg för att lägga sig på annan plats. Som sagt, han finns inte. Han är då på mig med sin älskade mössa men jag gör som hundarna (även om det skär i hjärtat), total nonchalans. Han har gett upp och ligger nu under bordet och tuggar på ett ben istället. Inget nej, inget tjat... Relationen mellan mig och hunden förstärks.

Då var det fredag, underbara härliga fredag! Jag känner mig pigg och glad och hela jag är redo för att ta tag i städning av hemmet idag, kurs tillsammans med Klinga och god vän lördag och söndag samt kursavslutning med julfest på söndag eftermiddag. Underbara härliga helg <3

Avslutar med en länk till en film på Dobby´s syster Jikke som här leker med sin fina pappa Joey. Jikke och Joey bor tillsammans i Holland.

https://www.facebook.com/miriam.zegers?fref=ts

Tyvärr tror jag inte man kan se filmen om man inte har facebook men jag vet inget annat sätt jag kan visa er den. Filmen är så himla härlig.

 

Nu ska jag gå ut och fylla på fågelbordet. Fåglarna knackar på rutan och talar om att det faktiskt är slut där ute!

Önskar er en trevlig fredag. Kramiz.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0