Vitaminer

Vitaminer under vintern är tydligen väldigt viktigt, i alla fall för oss som genomgått en Gastric Bypass-operation. Det kan jag konstatera var och varannan dag.

Jag TROR det är ca 7 år sedan jag genomgick min operation. Vid genomgången innan hemgång fick jag veta hur viktigt det är att vi opererade människor tar tillskott av vitaminer hela livet framöver. Absolut, inga som helst problem svarade jag. Trodde jag ja! Jag är så fruktansvärt slarvig med att ta mina vitaminer, trots att jag vet vilka bieffekter det ger. Gång på gång slarvar jag och gång på gång känner jag vilken effekt de har när jag väl tar dem. Hur kan man då slarva så här mycket?

Minnesförlust, störningar i de kognitiva funktionerna och stickningar i benen är tecken på B12-brist. För att B12 ska kunna tas upp är den beroende av något som kallas ”den inre faktorn” i magsäcken. Det innebär att även om en person äter en B12-rik kost kan brist uppstå på grund av en störning i magsäcken.

Trötthet och depression kopplas samman med B5-brist.

Vitamin D behövs för att kroppen ska tillgodogöra sig kalcium och behövs således för benbildningen. Vitamin D är också viktig för nervsystemet, hjärtat, immunförsvaret och motarbetar höstdepressioner. Kroppen kan själv tillverka vitamin D från solens strålar men på våra breddgrader får vi inte tillräckligt med sol under vinterhalvåret. Äldre och överviktiga måste vara extra noga med att fylla på med vitamin D eftersom de inte producerar lika mycket vitamin D som yngre och normalviktiga.

Här ovan kan du se de symptom jag får när jag slarvar med respektive vitamin. Varje dag ska jag ta:

  • 1 st Mitt val Kvinna.
  • 1 st B-12
  • 1 st B-vitaminer
  • 1 st D-vitaminer
  • 1 D + kalk

Mitt val kvinna innehåller alla vitaminer en kvinna behöver, dock måste jag tillföra ytterligare av B och D-vitamin. Speciellt B12 är viktigt då det vitaminet produceras i magsäcken och jag har ju inte någon magsäck längre. Det är väl den vitamin jag känner mest symptom av när jag slarvat. Nätterna är hemska. Jag har hela natten stickningar och krypningar i ben och armar samt kramp i tårna och vaderna. Det är helt omöjligt att sova. Hjärnarn har dessutom svårt för att slappna av och sömnbrist blir ett faktum. Dumma dumma jag...

Natten till igår var hemsk. Det var helt omöjligt att somna och när jag somnat sov jag oroligt och vaknade gång på gång. Det stack och kröp i benen och så fort jag sträckte på kroppen kom krampen i vaderna och tårna. Jag hade slarvat med tabletterna under ca 1 vecka.

 

Igår tog jag alla mina vitaminer och denna natten har varit helt gudomlig. Jag somnade så fort jag lagt huvudet på kudden och sov tills D klocka ringde. Somnade om och sov tills min klocka ringde och det var dags för sonen att stiga upp. Dumma jag som slarvar!!! Nu bestämmer jag mig för att bruka allvar med att ta mina tabletter varje dag efter frukost. Det är ju faktiskt inte så himla svårt.

Kan ändå inte säga att jag sitter här vid datorn och frukostbordet och känner mig pigg som en nötkärna, trots morgonpromenad med hundarna. Det tar ett par dagar för vitaminerna att bygga upp sig vilket gör att jag kommer känna mig trött ett par dagar till. Dagens väder gör ju inte saken bättre, mörkt som om klockan var 16 på kvällen och regnet som hänger i luften. Tur jag kan tända stjärnorna i fönstren och de röda blommorna som lyser upp, annars hade jag nog aldrig vaknat idag.

Regn ja, välkomna regn. Vem vill ha regn? tänker du men vi vill verkligen ha regn, vi måste ha regn. Det har äntligen börjat fyllas på i vår dricksbrunn men det är långt ifrån tillräckligt för att vi ska klara vårt vattenbehov. Vi välkomnar så mycket regn- och ruskväder vi kan få någon vecka framöver :-)

 

Nu ska jag diska och förbereda dagens middag. Sen blir det kamning av hundarna. Skulle vilja ge de julbadet men det får jag vänta med ett par dagar till.

 

Önskar dig en trevlig onsdag. Kramiz.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0