Shapinghelg

Det är måndag och måndag innebär den där jobbiga känslan av ångest i kroppen. Varje måndag är det samma känsla. Vill inte vakna, vill inte stiga upp, vill bara att dagen springer iväg och tar slut. Trots denna måndagskänslan rider jag fortfarande på vågen efter en underbar helg.

Jag har varit på kurs hela lördag och söndag. En helt underbar kurs där jag fick lära mig mer om shaping, klickerträning, skillnaden mellan kommando och signal och så mycket mer. När jag kom hem i lördags var jag bara tvungen att shejpa mina hundar lite och på 1 min lärde jag var och en att slicka sig om munnen. Jag har inte lagt signal på det utan bara fått till det där grundliga frivilliga beteendet. 1 min!!! på ett beteende som jag försökt lära in så otroligt länge utan att lyckas. I går morse satt Stella bredvid mig när jag åt frukost, jag tittade på henne och då slickade hon sig om munnen :-) Gissa lyckokänslan i min kropp. Underbara hund och underbara kurs!

Vad är shaping? Jo, man tränar sin hund på det sätt som alla djur lär sig i naturen. Hunden gör ett beteende som får en konsekvens. En bra och trevlig konsekvens gör att djuret gör om beteendet medan en obehaglig konsekvens gör att djuret undviker beteendet. Man formar fram ett beteende hos hunden via markeringar och belöningar (enkelt förklarat). Vid shaping använder vi oss enbart av trevlig konsekvens. Vi säger aldrig NEJ under träningspass då det hindrar hundens lust att försöka.

Här ser du ett filmklipp där en hund shapas till att snurra på en kloss. Jag har inte redigerat mina egna filmer där jag lär hundarna att slicka sig om munnen så du får hålla tillgodo med ett Youtubeklipp. Studera filmen så ser du hur matte formar fram beteendet genom att sätta olika kriterier på beteendet. Klick betyder "Du gör rätt, belöning är på väg" och belöningen är då lönen för utfört jobb.

 

Det är så här jag tränar mina hundar och allt de kan är inlärt via just shaping.


Känner du till Pavlo´s hundar och Skinner´s råtta?

Pavlo´s hundar ser du ovan. Han band upp en hund och satte ett rör i hundens kind för att samla upp saliv. Han gav hunden mat och samtidigt som hunden åt ringde han i en klocka. Efter ett tag tog han bort maten och bara ringde i klockan. Vad hände då med salivutsöndringen?

Det är här är klassisk betingning och här har vi klickern. Vi kopplar ihop klickern med god matbelöning. Hunden hör klicket och hunden längtar efter sin belöning. Klickern går till hundens intressecentrum i hjärnan, belöningen går till vällustcentrum i hjärnan. Dessa två centrum är sammankopplade vid klickerträning.

 

Du kan testa detta själv genom att låta någon ringa i en klocka eller ge annat ljud samtidigt som du suger på en citronklyfta. Upprepa om och om igen och gör sen ett test :-)


Skinners råttbox = shaping. Skinner satte en råtta i en box. Denna råtta sprang runt och råkade plötsligt komma åt spaken och en matbit föll in i buren. Råttan fortsatte springa runt och råkade åter röra vid spaken och fick en matbit. Råttan kopplade ihop, dra i spaken och jag får mat. Råttan drog i spaken och åt. Plötsligt tändes en lampa samtidigt som råttan drog i spaken och fick mat. Plötsligt släcktes lampan, råttan drog i spaken och det kom ingen mat. Råttan drog och drog och drog, lampan tändes och matbit kom. Råttan lärde sig att det var bara lönande att dra i spaken när lampan lyste... Ja, det här är alltså shaping, lär av erfarenheter. Här lägger vi på en signal på ett inlärt beteende. Lampan lyser = signal som ger en konsekvens = råttan får mat. Jag säger SITT, hunden sätter sig och får klick/belöning. Jag säger inte sitt - hunden sätter sig - får ingen belöning då jag inte gett den utlösande signalen. Sitt är detsamma som lampan i Skinnerboxen.

Nu är ju inte alla erfarenheter i en hunds liv positiva. Se bilden ovan till höger. En hund ser en stor svart hund samtidigt som åskan ger ifrån sig en ordentlig knall. Hunden kopplar ihop den stora svarta hunden med starkt obehag ... ja resten kan du nog själv räkna ut via bilden ovan.

Kommando och signal, samma sak? Ja, det har jag faktiskt trott ända fram till helgen. Det är två vitt skilda saker!

Kommando: Annan konsekvens. Hunden sätter sig och får en belöning. Hunden sätter sig inte och jag ser till att hunden sätter sig t ex med hjälp av att jag lockar med en godbit. Det är inte obehagligt för hunden att jag lockar den men jag ställer ett krav. Har jag sagt sitt så ska hunden sitta!

Signal: Inlärt helt utan tvång. Ansvaret för betetendet är flyttat från hunden till människan. Om jag ger signalen sitt och hunden inte sätter sig är det inte hundens fel. Jag har då inte lärt in signalen på rätt sätt och i just den situationen eller så ber jag hunden utföra ett beteende som är helt omöjligt för hunden att utföra där och nu. Kanske har den ont i ryggen, kanske vill den inte sätta sig i närheten av den där morrande hunden osv...

 

Från och med nu kommer jag enbart jobba med signaler vilket är mycket trevligare för hunden och ger mig som tränare mer utmaning.

Helgens kurs har enbart varit "mänsklig". Den har gått ut på att vi människor ska klicka varandra. En har varit "hund" och en har varit tränare så har vi skiftat om. Du milde vad svårt det här var! Jag som tycker det är så enkelt att shapa in ett beteende, allt sattes på sin kant. Gårdagens övning där vi skulle shapa kedjor tog helt slut på alla mina hjärnceller. Jag förstod den där frustration som våra hundar ibland kan känna. Säger det, jag kommer aldrig mer spela kort i hela mitt liv :-)


När vi satt där på kursen fick vi veta att nästa helg ska samma sak tränas men då med medhavd hund. Inte kunde jag låta bli att anmäla mig så kommande Lördag och söndag är jag och Klinga på kurs. Det här är helt underbart, plötsligt har jag hittat motivationen till hundträning igen.

Det hjälpte att skriva här om helgen. Plötsligt är den där ångestkänslan i magen borta och jag känner lyckokänsla. Härligt. Det blir en bra måndag det här, hoppas din blir detsamma. Kramiz.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0