Hundrapport.

Usch vad jag varit dålig på att blogga veckan som gått men jag har varit fullt upptagen med att fixa till hemsidan för min hundskola - Bonizas Hundskola samt julpynta hemmet. Idag är det lördag och idag tar jag mig tiden...

Bonizas Hundskola ja. Jag och dottern skapade ny hemsida för min hundskola för ca 1 år sedan, samtidigt som jag gjorde den nya hemsidan för Lightschaps Kennel. Vi var båda nybörjare på denna nya tjänst JIMDO.COM och vi hade mycket att lära innan vi fick till det som vi önskade men till slut blev vi ganska nöjda.

 

Tiden gick och hemsidan för Bonizas Hundskola fick vara som den blev. I tisdags fick jag besök av en kollega och plötsligt hamnade vi på hemsidan och jag fick någon märklig lust för att ta tag i min hundskola fullt ut igen. Första på arbetslistan blev att fixa till hemsidan så alla sidor var enhetliga och det skulle vara lättare att navigera. När det arbetet var klart fixade jag in information om kurserna som startar vecka 2, efter juluppehållet. Fantasin började spela och jag kom på  lite nya kurser. Gör ett besök vet jag och bor du i närheten av Eslöv/Örtofta, Lund, Tygelsjö (Malmö) eller Sjöbo, gör en anmälan vet jag.

Ja så här såg jag, Bonzo och Iza som är grundarna till namnet Bonizas, ut när hundskolan startade 15 aug 2004.
Ja så här såg jag, Bonzo och Iza som är grundarna till namnet Bonizas, ut när hundskolan startade 15 aug 2004.

Jag har alltså varit fullt upptagen med detta arbete under hela veckan som gått så det har inte funnits någon tid för att blogga på kennelsidan. Igår började jag på denna blogg men tiden gick, datorn strulade och jag fick lägga ner den aktiviteten och ta tag i disken istället.

 

I och för sig har jag inte så mycket att berätta om kenneln då inget speciellt har hänt. Stella har ännu inte kommit in i sitt löp. Denna eviga väntan på denna hund. Tror jag snart blir galen då det inte går att planera någonting. Blir det till att fira jul med familjen eller blir det en resa till Norge för parning? Blir det till att fira nyårsafton här hemma eller blir det till att fira i Norge?  Livet känns lite jobbigt just nu :-) Lilla fina Stella, se till att börja löpa nu!!!

Annars är allt som vanligt med hundarna, förutom att Frigg har börjat "ta ton" här hemma. Hundarna äter ur en stor gemensam skål och det funkar utmärkt, ända till i morse då Frigg tyckte att hon skulle ha första tjing på maten. Va??? Vi har också märkt att Frigg "tetas" en hel del med Heidieh. Heidieh bryr sig inte så mycket men en dag lär hon väl få nog. För tillfället tycker Frigg att hon är störst, bäst och vackrast :-)

Gammeltanten Chia är piggare än piggast. Hon kommer ofta och ber om att få göra något tillsammans med oss. När vi är ute på promenader skuttar hon glatt omkring och nu i skrivande stund kom jag på att denna underbara damen fyller hedersvärda 11 år på tisdag. Jag får inte glömma bort att gratulera henne, vilket jag är väldigt "duktig" på att göra.

Heidieh, dotter till Chia, som har fyllt 7 år är den som för tillfället håller igång flocken. Hon har äntligen kommit ur sin skendräktighet och är mer vild än tam när vi är ute på skogspromenader. Om vi går 5 km springer hon 15 km. Hon spårar allt som finns att spåra och hon tar sina svängar från stigen för att ett par sekunder senare komma tillbaka till stigen, kolla om vi är kvar och sen ta en ny runda. Ibland hänger någon annan på men oftast far hon iväg ensam. Det är så underbart att se hennes glädje i skogen.

Mor och dotter i skrivande stund. Chia till vänster, Heidieh till höger.
Mor och dotter i skrivande stund. Chia till vänster, Heidieh till höger.

Klinga, vårt lilla charmtroll som älskar sin matte över allt annat (kärleken är högt besvarad). Klinga som älskar att sitta i mitt knä. Klinga som älskar att fara runt med valparna när hon och jag håller valpkurser. Klinga som då och då kan ta lite ton vid åsynen av främmande hundar men som tystnar direkt jag talar om för henne att så får man minsann inte göra.

Nedan en film från valpkursen i onsdags då vi tränade i ett ridhus som ligger mellan Eslöv och Örtofta. På onsdag är det åter dags för valpkurs och dit är du välkommen om du har en valp som behöver socialiseras. Hör av dig vid intresse.

Ja, det var lite rapport över hundarnas mående. Som sagt så mår alla toppen. Så toppen att man struntar i att löpa suck.

Igår var jag och Daniel på tu man hand utan hundar och barn. Vi tog tåget, eller skulle tagit tåget men det var utbytt mot buss fram till Lund, till Malmö för att besöka den nya Saluhallen. Det var fint men det kändes för modernt och det fanns liksom inte så mycket att köpa, bara att äta på plats. Det blev en burgare och pommes med ett glas vin innan vi tog tåget tillbaka till Lund där vi gjorde ett stopp med ytterligare ett glas vin innan vi tog bussen tillbaka till Eslöv.

 

När vi stod på stationen i Malmö och väntade på tåget kom det ner en tjej med svart labbe på perongen. Hunden hade sån där hemsk nosgrimma på sig som dessutom var kopplad i en strypkedja, 2 hemska saker på en och samma hund. Ja, som du förstår hatar jag både strypkedja och nosgrimma.

Jag avskyr de här "hjälpmedlen" för att få hunden till att inte dra i kopplet. Jag lider så med hunden när jag ser dessa saker och jag kunde inte låta bli att titta på hunden och jag antar att jag hade avsky i blicken. Tjejen och hunden kom sakta fram mot mig och hon förklarade att det BARA var en nosgrimma som hunden hade runt nosen. Ja, svarade jag, en avskyvärd syn! Jag förklarade för tjejen att det finns snälla hjälpmedel att använda och hon förklarade för mig att hon faktiskt hade testat ALLT och ingenting hjälpte på den hunden. Jag kontrade med att det trodde jag inte alls hon hade gjort varpå tjejen och hunden gick iväg.

METIZO-SELE, är det redskap jag tänkte på. Motverkar drag i kopplet på ett vänligt sätt. Bonizas hundskola är återförsäljare och du hittar mer information på hemsidan.
METIZO-SELE, är det redskap jag tänkte på. Motverkar drag i kopplet på ett vänligt sätt. Bonizas hundskola är återförsäljare och du hittar mer information på hemsidan.

Jag kunde inte släppa blicken på den stackars hunden. Tjejen och hunden satte sig på en bänk lite längre bort. De satt där kanske 1/2 minut, hunden började pipa och tjejen reste sig direkt och tog en sväng med hunden. Ställde sig och stod still, hunden började pipa efter ca 1/2 min och tjejen tog en ny sväng. Jag önskar innerligt att jag hade haft ett visitkort på mig för jag tror denna tjejen behöver hjälp med sin hund. Vilken belöning hunden fick varje gång den började pipa. Önskar så att de här hemska nosgrimmorna kunde försvinna från marknaden liksom strypkedjorna. Fram med vänliga selar, halsband till våra bästa vänner. Men detta är mitt tycke!!!

Idag är det första advent och julskyltning. I eftermiddag ska jag och D ta en sväng i Eslöv och Klinga och Stella ska få följa med oss. På sig ska de så klart ha varsen vacker och vänlig METIZO-SELE. Här används varken nosgrimmor eller strypkedjor.

 

Önskar dig en trevlig söndag. Kramiz.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 1
 • #1

  Blade (fredag, 26 augusti 2022 14:52)

  Nosgrimma är bland det bästa som hänt mig! Jag har en hund som aldrig drar men som väger nästan lika mycket som mig och jaktinstinkten har precis kickat in på henne tex. Ser hon ett rådjur så drar hon med all styrka. Jag har testat allt från olika selar till halvstryp men inget har funkat och hon är så stark att hon lätt kan välta mig nästan. Jag testade nosgrimma tillslut och jag kunde äntligen ha ett fast grepp om henne när hon drog. Mot rådjur, katter, fåglar, igelkottar m.m. Och nu har hon nästan slutat dra helt då hon gett upp och vet att hon inte kan slita iväg med mig längre.
  Självklart vill jag träna med henne. Typ gå en antivakrkurs tex (var ej beredd på jaktinstinkten då hon främst är en vakthund och bara några får jaktinstinkten med sig i denna ras)
  Så med denna kommentar ville jag bara säga att det kanske inte är bäst att döma innan du vet bakgrunden öht.
  Vissa använder faktiskt verktygen på rätt sätt utan att hunden eller ägaren eller andra omkring kommer till skada.
  Så snälla - döm inte nån så hårt innan du faktiskt vet anledningen bakom.
  Tack vare nosgrimman kan min mamma eller min lillasyster gå ut med min hund vilket de aldrig vågade innan då hon är såpass stark. Även om hon går fint i kopplet så vet man ju aldrig.
  Målet är att hon inte ska behöva den alls men hon är inte fullvuxen förrän om ca 2 år.