Hundträning och hundgodis

Tiden räckte inte till för mer datorgöra under gårdagen då hela dagen gick åt till att julpynta hemmet. Men nu finns tiden så här kommer bl a filmerna från vår träning i fredags.

Ja den där ångestfyllda måndagen blev ganska bra i alla fall. Började morgonen med en hundpromenad och sen frukost i lugn och ro. När jag ätit klart plockade jag fram alla julsakerna och började julpynta hemmet. Du milde vad mycket grejor man har att sätta upp och vad mycket grejor man har som man då får plocka undan. Tömde låda efter låda och därefter fyllde jag låda efter låda.

Nu skimrar hela hemmet i röda nyanser och juleljusen lyser upp alla fönster, bord mm. Det var så mysigt igår kväll när jag tänt i alla fönster och tänt alla stearinljusen på borden. Julen är en ljus och varm tid.

D skulle åka till Lund och hålla kurs i Nosework. Han frågade om jag inte skulle följa med men jag var så trött i hela kroppen, jag tackade nej. Men ack vad jag ångrade mig när han åkt för vad skulle jag nu göra? Klockan var bara 17.30 och det var länge tills jag kunde starta tv:n (inte mycket att titta på vid den tiden på dygnet). Men jag startade tv:n och satt där och slötittade. Frigg, Heidieh och Chia hade fått stanna hemma och var lika uttråkade som jag. Satt där och tänkte på att jag faktiskt bör köra ett träningspass med dem men jag orkade bara inte. Jag gick ut i garaget och hämtade våra hundaktiveringssaker.

En del av de saker jag preparerade med hemmagjort hundgodis som hundarna älskar över allt annat. Kan tänka mig att det är likställt med oxfilé för mig. De jobbade med sakerna i ca 30 min och var sen trötta och nöjda.

Hemmagjort hundgodis ja. När vi håller kurser ser vi att ca 70% av hundägarna har varit i butiken och köpt det som kallas för "hundgodis" och antingen är det leversnittar eller de här små benen/hjärtan mm.

Har ni kollat innehållsförteckningen på de här "godisbitarna"? Hur mycket lever innehåller egentligen Leversnittarna? Hur mycket socker och färgämne innehåller den här typen av "hundgodis" Är detta innehåll något som våra hundar behöver? Nä, inte enligt mitt tycke. Visst kan jag också köpa det här en och annan gång för att ha i fickan vid våra vardagspromenader, men oftast väljer jag då hellre lite Kattorrfoder vilket faktiskt är mat och för hunden fungerar det utmärkt som vardagsgodis. Inga konstiga tillsatser, små bitar och kladdar inte. Godiset här ovan är att likna vid vårt eget godis och hur många dagar i veckan tillåter vi att våra barn får äta godis? Just det, en gång, på lördagarna. Men hundarna behöver lite aktivering varje dag, alltså får de lördagsgodis varje dag.

Det här kallar jag för hundgodis! Organkött! Kan det bli naturligare för hunden? Inga konstiga tillsatser som inte är nyttigt och de flesta hundar skulle kunna plocka ner månen för att få sig en smakbit. När jag gör mitt eget hundgodis använder jag oftast nöt/grishjärta, grisnjurar, nöt/svinlever eller inälver från lamm/får. Allt beror på vad butiken jag handlar i erbjuder och vilket som är till bra pris. Man brukar kunna få bra med hundgodis till en billig peng (jämför med priset för hundgodiset ovan). Sist jag handlade köpte jag ett stort nöthjärta och 5 grisnjurar för 60 kr. Så här mycket godis fick jag ut av det.

Förpackat i påsar med lagom mängd för 1 träningstillfälle. Detta förvaras sen i frysen.

RECEPT

Lägg inälvorna i en lagom stor gryta och täck med vatten. Låt koka i 1 timme.

Tag upp inälvorna och lägg hela bitarna på en plåt och baka i ugn, 100 grader, 1 timme.

Låt svalna och dela i lagom godisbitar.

Det här godiset tar ca 2,5 tim att tillverka varav 2 timmar kan du ägna dig åt annat då det sköter sig själv.

Tänk dig noga för vad det är du stoppar i din hund vid hundträning. Har du inte tillgång till eget hemmagjort godis är det bättre att ge hunden t ex grillad kyckling, lammkorv o dyl. Även köttbullar (den mängd lök de innehåller är mycket liten och skadar inte hunden) brukar gå hem. Släng inte ut pengar på något som inte är nyttigt för hunden.

Belöning ja. I onsdags på valpkursen blev det väldigt märkbart att hunden ger olika hundgodis/lek mm olika värde. I hemmiljö då man tränar ensam i köket kan så gott som vad som helst ge belöning och välbehag. Det är bara jag och hunden och störningarna är minimala. Men om du kommer till kurs där störningarna är enorma fungerar oftast inte samma sorts belöning som i köket.

 

Hunden gör hela tiden beräkningar och val. Matte eller kamraterna? Kamraterna är superkul, matte med sin leversnitt är tråkig. Jag väljer kamraterna... Läs viktig skrift om våra ekonomiska hundar!

UTMANINGEN

Som jag skrev igår gav jag alla Lightschappare en utmaning i hundträning. Jag gav förslag till 2 övningar och resultatet ska redovisas på fredag. Jag själv är också i inlärningsfasen och ska också redovisa ett färdigt resultat på fredag. Hmmm, vi får se hur det går :-)

 

Jag är mycket för shejping och shejpar alltså in båda beteenden. Shejping innebär att hunden själv söker reda på vad jag vill att hunden ska göra. Den jobbar sig fram genom markering för rätt beteende och efterföljande belöning. Inte rätt beteende = ingen markering och ingen belöning. Jag visar alltså INTE hunden! Detta gör att hunden måste tänka och hjärnan får en bra aktivering. Visar jag hunden behöver inte hunden tänka och träningen har varit till största delen bara för hundtränaren. Gör hunden vad jag vill den ska göra så känner jag mig nöjd då jag lyckats = hundtränaren får beröm. Jag bryr mig inte om det berömmet och jag älskar att se när hunden själv löser problemet, där kommer mitt beröm. Det är lite som att lösa korsord! När jag kommit på ett ord jag funderat på ett tag känner jag sån glädje och det ger mig motivationen till att fortsätta. Inte lönt att lösa korsord om någon sitter bredvid mig och säger vad jag ska skriva. Eller som ett barn som ska lära sig skriva bokstäver. Jag håller i barnets hand som håller i pennan. Jag styr handen gång på gång medan barnet bara sitter där och "åker med" mot att jag först skriver bokstaven och barnet sen får härma och göra om tills det gör rätt. Glädjen hos det barnet ... mmmmm...  är den samma som glädjen hos hunden när den gjort rätt och får sin godbit.

UTMANING NR 1: Hunden ska "RUNDA" ett föremål. I detta fallet använder jag en vattenfylld petflaska men man kan använda i stort sett vad som helst.

 

Tyvärr har vi ganska hög musik på radion men jag vill inte ta bort ljudet eftersom jag klickar som markering för rätt beteende.

Även Frigg skulle träna in "RUNDA" men var hennes huvud finns för tillfället vet jag inte. Frigg som är träningsglad och aktiv i träningen är som en riktig såskopp för tillfället. Hon har bara i huvudet att störa sig på Heidieh och försöka få till någon konstig jobbig konversation med henne som jag inte förstår mig på. Frigg uppför sig precis som om både hon och Heidieh skulle vara i löp men Frigg bör vara skendräktig och Heidieh i varkens löp eller skendräktighet. Som sagt... se och hmmm njut :-)

UTMANING 2: En balansövning där hunden ska stå med alla 4 tassarna i en liten skål, så liten att tassarna nästan står helt ihop. Jag använder mig av en gryta.

Ikväll är det dags för valpkurs och jag har funderingar på om vi ska jobba på dessa övningar. Kul om jag kunde få med även de i utmaningarna :-)

LÖPSTELLA: Ja, hur går det med henne? Jag tror det är hon som skapar den lilla oro vi har i hundflocken för tillfället. De går runt varandra som "flugor på het gröt" och ska hela tiden mäta sig med varandra. Frigg ska para sig med Heidieh samtidigt som Heidieh blir irriterad. Klinga och Stella går runt varandra och nosar varandra i baken, gör lekinvit samtidigt som de gruffar lite. Ja, jag blir inte riktigt klok på det här gänget för tillfället. Bara tant Chia som håller sig lugn :-)

Men det är bara till att fortsätta vänta och vänta och vänta...

 

Tog lite bilder på fina hundgänget på morgonpromenaden. Nu ska jag plocka undan frukost och fixa lite i hemmet. Ha en bra tisdag. Kramiz.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0