En ny frisyr.

Varför ska man hålla på att plåga en gammal hund? Varför ska man tänka på vad man själv vill ha? Efter mycket övervägande la jag mina egna känslor åt sidan och gjorde det som var bäst för fina Chia.

Hon har varit en av de vackraste Schapendoestikar jag vet. Under 10 år har Chia´s päls varit så blänkande, lång och välskött. Dock har detta varit plågsamt för Chia eftersom hon hatat pälsvården från den dagen jag hämtade hem henne (8 veckor gammal).

 

För ca 1 år sedan upptäckte jag att Chia ser ganska dåligt. I båda ögonen är linsen ganska grå och grumlig (åldersstarr) och då bestämde jag mig för att klippa av den långa fina luggen. Med lång lugg rörde Chia sig ganska hackigt och kände av omgivningen innan hon tog sig fram. Med kort lugg försvann detta beteende helt. Det blev plötsligt en pigg och glad Chia.

Det var ca 6 månader sedan som jag gjorde en ordentlig genomkamning av Chias päls. Det tog någon timme och under hela tiden var Chia spänd som en stålfjäder och hela kroppen skakade, precis som det alltid är när man ska ta hand om hennes päls.  Denna genomgång resulterade i ett veterinärbesök dagen efter och man kunde konstatera en stark spänning i nacke och rygg. Det fick bli vila och värktabletter någon vecka framåt.

 

Nästa gång det var dags för pälsvård åkte borste, kam, sax och trimmer fram. Över allt där det fanns någon tova fick sax och trimmer jobba. Jag klippte hela magen kort och till slut hade hon bara ett skal av lång päls kvar. Chia slapp att jag "slet och drog" i pälsen. Denna gången blev det inga spänningar i nacken.

 

För 2 veckor sedan var det dags igen för pälsvård av hela hundgänget. Sist ut var Chia då hon hade gömt sig under tiden som jag tog de andra i hundflocken. Hon stod där på trimbordet och skakade så hela bordet skakade. Jag började kamma och kände att det här är inte rätt mot åldringen Chia. Varför ska hon behöva utstå denna behandling 1 gång/månad för att JAG vill att hon ska ha kvar sin fina långa päls? Chia bryr sig inte om hon har lång eller kort päls. Hon får utstå denna behandling för att JAG vill det. Är det rätt? Absolut inte och jag gick in och beställde en tid för klippning på hundsalong.

I torsdags var det dags. Chia fick sin frukost och sen tog vi bilen till Malmö och Lenas Klipp & Trim. Glad i hågen följde Chia med mig mot ytterdörren men så fort vi kom in i salongen visste Chia vad det var för plats vi var på. En hund stod på bordet och fick sista finliret, Chia såg detta. Hela hunden började skaka och hon började flåsa rejält. Jag var riktigt orolig för att hennes hjärta skulle stanna medan vi stod där och väntade. Men Chia överlevde och Lena var så lugn och fin med henne. Det var en fröjd att se henne ta bort Chias päls och förvandla henne till en pigg och glad "unghund", Chia gillade inte behandlingen men hon gillar verkligen resultatet.

Först grovklipptes pälsen. Sen blev det ett härligt bad och därefter fönades Chia torr. Sen åkte rakmaskinen med långt skär fram och till slut finputsning i massor med sax. Under tiden hade Chia en "Happyhood" över huvudet för att hon skulle känna sig trygg. Denna hoddie känns som om någon står och håller om huvudet, vilket känns tryggt för hunden.

 

När vi kom ut från salongen hade jag lämnat den "gamla" hunden där och fått med mig en pigg, glad yngling ut.

Chia verkar trivas i sin nya kostym och jag tycker hon är så otroligt söt. Jag har alltid varit emot att klippa ner en Schappe. Jag har valt en ras med lång päls och då ska hunden ha den pälsen. Detta tycker jag fortfarande men när hunden blir gammal och verkligen mår så dåligt av pälsvård som Chia gör, ja då ska man inte fortsätta "plåga" hunden. Nu är hon så lättkammad och hon behöver bara stå ett par minuter på trimbordet. Chia är piggare än piggast. Det är full aktivitet i den gamla damens kropp.

 

Chia fyller 11 år den 29 november.

I skrivande stund ligger hon på golvet bredvid min stol och tar en liten morgontupplur. Snart är det dags för en liten promenad.

Stella
Stella

Den här unga damen fortsätter hålla oss på sträckbänken. Hon visar alla tecken på ett närstående löp men något löp har ännu inte startat. Hon vill inte längre leka med de andra hundarna, hon är enormt kelen och är allmänt tråkig att jobba med som tikar kan vara precis innan löpet startar. Undrar hur länge hon ska hålla på sig... Walter går ju där och väntar ivrigt på deras träff.

Höstfin Walter
Höstfin Walter

Dags att göra något av denna lördagen. Önskar dig en trevlig dag. Kramiz

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0