Rätt = ingen belöning, fel = massor med belöning.

Har haft en hel del nyttiga tankar under den gångna natten. Tankar som handlat om hur märkliga vi människor är och hur mycket lättare livet varit om man varit hund, såvida man hade haft en bra lärare.

Ibland gör man saker som inte riktigt är meningen. På någon vänster hade jag råkat trycka på dela för det ett inlägg på FB. Det hamnade på min vägg och min dotter blev så klart inte så glad när hon såg det. Letade efter inlägget men kan inte hitta det nu. I alla fall så handlade det om hur tonåringar bara bor hemma och gör typ ingenting. Dottern kände sig kränkt och jag har full förståelse då mina döttrar har uppfört sig exemplariskt under den tid de bodde hemma.

Hur gick då mina tankar? Jo, det handlade om hur vi människor är duktiga på att reagera om saker och ting blir fel. Om saker o ting blir rätt reagerar vi inte alls. Översatt då till hund!

Jag kunde prata med min dotter igår och förklara med ord mitt misstag. Det var inte meningen, jag måste råkat ha trycka på fel knapp. Så där, då var det problemet ur världen. För några dagar sedan sände jag vidare ett citat om hur mycket jag älskar mina barn och att jag kommer finnas för dem för alltid. Kanske har de gillat inlägget, vad vet jag, jag har inte följt upp för att se reaktionen. Ett inlägg som jag nästan glömt att jag delat. Det här inlägget kommer jag aldrig glömma att jag råkade dela.

 

Så, det här inlägget blev fel och jag fick en stark reaktion. Det andra inlägget var bra och jag fick ingen större reaktion.

 

Så här gör vi med våra stackars hundar hela tiden! Hunden går fint i kopplet och passerar en annan hund utan minsta reaktion från oss. Vi passerar under tystnad = ingen uppmärksamhet = inget beröm.

Vi går med hunden i koppel och passerar en annan hund. Hunden gör utfall och vrålskäller. Vad gör vi? Jo, världens reaktion! Vi pratar med hunden, vi drar tillbaka den i kopplet, i värsta fall får den en smäll (inte från mig men det finns den sortens människor också). Världens reaktion från människan = stor uppmärksamhet = massor av beröm.

Inte kan jag efteråt förklara för hunden att den gjorde fel. Jag kan inte med ord prata hunden tillrätta, så som jag kunde med min dotter.

 

Valpen går fram och luktar på en kudde i soffan, för att sen vända om och gå därifrån. Jag ser det men valpen gjorde ju inget, dvs jag säger inget = ingen reaktion = inget beröm. Valpen går fram till soffan, luktar på en kudde och springer sen iväg med den dyrbara kudden i munnen. Vad gör jag? Jo, världens reaktion = massor av beröm!!! Vilket kommer valpen göra nästa gång den ser den där kudden i soffan?

Jag tror många av oss hundtränare får göra som den här mannen om vi ska kunna forma den hund som vi önskade oss när vi skaffade vår valp. Vi vill ha en hund och vi ser framför oss mysiga promenader med hunden lös i skogen och härliga koppelpromenader i stan. Vi ser framför oss hur hunden ligger och myser vid våra fötter framför tv:n mm. Dock är det tyvärr inte alltid det blir så här och jag tror, i alla fall till mycket stor del, att det beror på det jag skriver om idag.

 

Hundar är hundar och hundar gör "hundsaker". Vill vi inte att våra hundar ska göra "hundsaker" som inte passar in i vårt samhälle måste vi se till att berätta detta för hunden. Vi kan inte göra så som jag gjorde med min dotter, förklara mitt misstag med ord. Vi kan bara göra detta genom rätt reaktion vid rätt tidpunkt. Vi lär inte hunden vardagens regler enbart under träningsstunderna utan inlärningen pågår under hundens alla vakna timmar, under hundens hela liv. Vi måste reagera vid de tillfällen då hunden utför ett "hundgöra" som vi vill bevara. Vi får inte reagera vid de tillfällen som hunden utför ett "hundgöra" som vi inte vill bevara. Att vi reagerar med ilska eller glädje spelar ingen roll. All reaktion från oss människor är positiv för hunden. Ett slag är faktiskt bättre än total nonchalans, om man är hund.

Det här känner du kanske igen? Valpen som biter i våra byxben. Vad gör människan när valpen biter i byxbenen? Jo, en stor reaktion. Man fyar, man försöker skaka bort valpen, tar valpen i nackskinnet (hemska tanke) mm. = en stor reaktion från byxbenet = en stor belöning för valpen = beteendet kvarstår. Om vi vänder på steken och låter byxbenet "dö" varje gång valpen biter tag i det... Vad tror du händer då??? Ingen reaktion = ingen belöning för valpen = beteendet upphör.

Valpar och hundar gör bara saker som lönar sig och ingen reaktion, ingen belöning lönar sig inte!

 

Ja, ta dig en funderare om du har en hund som utför beteende du inte gillar. En fundering kan lösa mycket bekymmer, jag lovar.

Nog om det. Nu ska valparna få sin frukost som består av getmjölk. Alla äter med god aptit och mamma Klinga får behålla lite av sitt hull. I eftermiddag serveras det åter igen lite mat och de är fullkomligt tokiga i det. Ska se om jag kan filma måltiden under helgen.

 

Sen ska frukosten in och snabelmonstret och jag ska ta en sväng om. I eftermiddag är det dags att ta tåget till Kastrup för att möta upp valparnas pappas matte som ska vara på besök under helgen.

 

Önskar dig en trevlig fredag. Kramiz

Skriv en kommentar

Kommentarer: 1
  • #1

    Elsa (måndag, 05 september 2016 14:18)

    Intressant inlägg som väckte tankar