Ett herrans liv och tänk om hunden gör fel!

Valparna är inte alls nöjda denna morgon. Det är ett herrans liv av missbelåtenhet. De piper och gnäller och kallar på maaaaaammmmmaaa!!! Hjälp mig mamma!

Jag har utökat valparnas lilla hage. De har börjat intressera sig för varandra, för att röra på de små benen och för leksaker. Jag tar det lugnt och tar lite i taget. Först började jag med att ge de ett par leksaker som prasslar, prassel är bästa sak för valpar. Därefter ökade jag på ytan att röra sig på men fortfarande var golvet täckt av filtar och kissplattan.

 

Idag ökade jag upp helt och valparna har nu möjlighet att röra sig i hela köket, dvs de fick känna på ett halt och svalt klinkersgolv. Du milde! De fick nog "nära döden-känsla" för som de tjöt och gick på med sina rop på hjälp från mamma. Mamma Klinga brydde sig inte ett dugg och gick ut i hallen och la sig för att slippa höra oljudet. Jag själv tyckte synd om dem och bar in de till filtarna i hagen igen :-) där de inte stannade länge och ropen på hjälp upprepades. Denna morgon har jag inte ätit frukost i samma lugn och ro som jag brukar men det hör till valputvecklingen så det är som det alltid är i den ålder som valparna nu befinner sig i.

Det blir aldrig några 3-veckorsbilder som jag utlovat. Du vet det där... jag ska bara... sker hela tiden. Jag försökte dock igår med att hålla valpen i ena handen och kameran i andra handen men det är helt omöjligt. Risken för att jag ska tappa valpen är alltför stor. De är så starka de små liven och de vill absolut inte hänga stilla i min ena hand. Nä, jag måste ha hjälp och den hjälpen har ju aldrig tid (Mr D). Ikväll är dock både han och jag lediga så kanske kan jag rycka loss honom från hans sysslor en liten stund så jag kan få några fina bilder. Helst ska vädret hålla i sig så jag kan få fina utomhusbilder. Jag lovar inget men jag ska göra vad jag kan.

Igår kväll var det kursdags. Jag höll Fortsättning 1 + 2 i Tygelsjö. Vi jobbade med shaping så det stod härliga till. Vad är då shaping? Jag är lite lat så jag har lånat text från en annan duktig klickertränare: http://www.klickersmart.se/2009/07/att-shapa-och-fanga/

 

Alla som kommer till kurs har önskemål om att kunna träna med lös hund. Att slippa ha hunden kopplad under ett träningspass, oavsett störning, är rena himmelriket. Men detta kommer så klart inte av sig själv och det första man måste träna är KONTAKT. Ofta tänker hundägare, kontakt = ögonkontakt. Hunden ska stå eller sitta framför mig och ha kontakt. Men om så vore fallet, hur ska man då kunna lära in en massa saker hos hunden? Nä, givetvis är inte kontakt bara ögonkontakt. Kontakt innebär att hunden stannar hos sin förare och inte bryr sig om störande saker runt omkring. Hunden är fokuserad på träning och inlärning. Detta försöker jag förklara om och om igen. Igår tränade vi massor av kontakt men inte många övningar gick ut på att hunden skulle stå/sitta framför oss och bara titta på oss. Nä, vi tränade att hunden självmant, enbart med hjälp av markering och belöning (klick och godis), skulle gå upp i en låda och sätta sig. Förarna var FÖRBJUDNA att på något sätt vägleda, locka eller kommendera hunden till att just gå upp i lådan och sitta. Hur gick det här då? Tja, antingen var jag för otydligt i mitt förbud och förklaringar eller så är det så att vi människor har så otroligt svårt med att bara vänta ut hunden. Vi måste hela tiden vara där och peka och styra upp så hunden inte gör fel. TÄNK OM HUNDEN GÖR FEL!!! Hemska tanke, eller??? Absolut inte i min värld! Hunden får göra hur många "fel" som helst för det är bara när den gör "rätt" som den belönas. När gör då hunden fel? Ja, säg det... Hunden gör aldrig fel i sin värld, bara i människans värld och enligt människans synsätt. Gör då hunden fel? Nej!!! Hunden gör bara ett beteende som antingen inte är önskvärt eller inte just det jag som människa tänkt att den ska göra. Gör hunden "fel" är det jag som misslyckats i mina instruktioner till hunden. Då får jag sätta mig på en stubbe och ta mig en ordentlig funderare om hur jag ska kunna ge tydligare instruktioner. Om hunden erbjuder ett annat beteende än vad jag hade tänkt mig, gör då hunden fel? Nej och åter nej. Hunden har bara inte förstått vad jag vill att den ska göra och åter igen, jag får bli tydligare i mina instruktioner ELLER allra helst, låta hunden själv fundera ut vad det är jag menar = shaping.

 

Vi tränade också att hunden skulle runda en kon. Jag ville att hunden skulle lära sig kontakt men på avstånd och jobba iväg från oss för att sen komma tillbaka till oss. Hur gick det här då? Ja, även där var rädslan stor för att hunden skulle göra "fel" och man visade med hela handen vad man ville hunden skulle göra. Fick hunden en chans att själv tänka till? Inte en sekund (gäller förstås inte alla). Jag vill att hundarna ska få en chans att tänka för att utvecklas. En valp/unghund som inte får använda sin hjärna blir aldrig någon smart hund. Under tiden som hunden tänker och planerar utvecklas det friska fina hjärnceller och bra kopplingar. En sådan hund blir en smart vuxen hund och det är just en sådan hund de flesta hundägare vill ha tror jag. Åtminstonde jag!

Det jag ofta upplever med hundägare på kurs är att man är så otroligt noga med att man lyckas i övningen. Hunden får aldrig en chans att misslyckas, tänka till och göra om och kanske göra rätt. När man tränar hund gör man det för sin egen skull och lyckas hunden göra just det jag vill att den ska göra blir jag som människa belönad. Men hunden då? Blir den belönad? Så klart, den gör inget ansträngande och får belöning på belöning. Hunden följer förarens instruktioner till punkt och pricka och behöver inte tänka eller anstränga sig. Skitkul att gå på kurs, trött och nöjd blir man inte.

 

Men vad händer med människan om jag tejpar för munnen och låser fast händerna? Kan man få den hunden till att göra som man vill då? ABSOLUT!!! Så länge du kan klicka/säga bra vid exakt rätt beteende och sen leverera den åtföljande belöningen går det absolut, MEN DET TAR TID! och det är just där problemet ligger. Vi har inte tid att vänta ut hunden. Det ska gå snabbt och hunden ska lyckas direkt, annars får vi människor ingen belöning och vi ger upp. Min hund kan inte! får jag ofta höra frustrerat. Som sagt, vi människor måste belönas, annars orkar vi inte jobba o dyl. Vem jobbar om man inte får en lön (belöning för utfört arbete). Inte är vi många inte... Inte ställer jag upp och jobbar över om jag inte får extra betalt!

Usch vad jag har svamlat :-) Kände bara för att skriva det här, skriva hur viktigt det är att vi människor låter hunden tänka till själv. Att vi människor inser att gör hunden något vi inte vill att den ska göra, ja då har vi misslyckats med våra instruktioner och inlärning. Hunden gör alltid "hundgöra" om den inte blir visad till något annat. En hund är en hund! Skäller hunden på andra hundar? Ja, den gör ett hundgöra och jag som hundägare får då visa hunden vad den ska göra istället. Dock detta utan bestraffning för det vet nog alla att det inte hjälper det minsta.

 

Jag har svamlat klart! Nu väntar bokföring, urk... Ha en trevlig onsdag. Kramiz.

Avslutar med lite shaping från Youtube.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0