Förberedd upp till tänderna.

Onsdag och sista dagen för att se till så att allt är förberett och klart. Packar och plockar fram, gör jag inte det har jag listor jag skriver på när jag kommer på saker. Jag SKA INTE ha glömt något när jag åker iväg i morgon bitti.

Igår fixade jag till valpköparboken så den är nu klar att fylla i efter hand som valparna kommer till världen.

 

Poolen, som jag använder som valplåda, är framplockad, installerad och bäddad.

 

Peang, navelklämma, tandtråd till naveln är framlagt liksom handdukar, nässug, våg mm.

 

Jag har förberett för Klingas valpning upp till tänderna. Cecilia, som ska sköta valpningen om det sker när jag inte är hemma, har fått låååånga listor om vad hon ska göra om ditt eller datt sker. Jag vet absolut att hon klarar detta utan minsta problem, ändå kan jag inte låta bli att skriva dessa listor ;-) Cecilia tog emot med ett litet leende på läpparna, hon förstod mig absolut. Jo, jag är ganska nojjig över det här, ska jag erkänna. Samtidigt känner jag mig konstigt lugn.

Körde inom veterinären, som ska hjälpa om det sker något som behöver akut veterinärvård, igår och förberedde om vad som komma ska. Fick veta att jag säkert kan känna mig lugn för hon "kniper igen" tills matte är hemma igen. Dygn 63 är först nästa tisdag och då är jag tillbaka. Jag hoppas veterinären har helt rätt.

Klinga, dygn 57.

Klingas mamma, Elza, blev född på dygn 56. Det var Chias första valpkull och det var nervöst då man säger att valparna är levnadsdugliga först på dygn 57/58. Men det gick jättebra. Det var en valp som var dåligt utvecklad och som faktiskt dog ett par dagar senare. Kullen växte fint och blev ett gäng underbara individer (Z-kullen).

57:e dagen

150 mm. Förbening av vristbenet och sacralben 3.

Vecka 9 (dag 58-63)

Nu lägger valparna på hullet. Dom sväljer fostervatten och får ofta hicka. Inte mycket plats finns längre för valparna. När valparna är färdigutvecklade signalerar valparnas binjurar att det är dags för valpning. Från ca 58:e dygnet kan fostret överleva utanför livmodern. 

 

Den sista veckan av dräktigheten förbereder tiken sig för valpning. Hon blir lugnare och intresserar sig inte så 

mycket för att leka, och kan vara mindre social än normalt. De sista 2-3 dygn innan födseln bör man reducera fodermängden med 30-40 %, och i det sista dygnet innan själva valpningen vill tiken normalt inte äta.

 

Tiken bör senast en vecka innan födsel introduceras till ett eget ställe där hon ska föda, bäst är en välinrättad valplåda, här vill hon kunna göra något av den naturliga nästbyggningen, som många tikar gör 2-4 dygn innan födseln. Det består i att samla ihop trasor och eventuellt river och gräver hon i valplådans botten.

 

Regionen kring slidan blir stor och mjuk, bäckenmuskulaturen avslappnas. Hos en del tikar kan det vara mjölkspänningar flera dygn innan valpning. Före valpning blir hon orolig och rastlös, och hon kan ha värk eller öppningsvärk. Dessa värkar pressar vattenblåsan från den första valpen ned i födelsegången.

 

Födelsevägen skall utvidgas och fostret skall pressas ner i bäckenet innan de riktiga krystvärken sätter i gång. 

Under detta skede kan vattenblåsan vid någon tidpunkt brista och innehållet flyta ut ur slidan. Man säger att "vattnet har gått" och då startar den riktiga födseln. Öppningsperioden tar ca 4-6 timmar, men kan i vissa fall ta upp till ett dygn.

 

För att bättra kunna förutsäga den exakta dagen, kan man starta denna vecka med att ta tikens temperatur 2 x dagligen (morgon och kväll). Temperaturen tas genom att föra in en termometer ett par cm. in i ändtarmen, 

 

då får man en överblick över hur tikens temperatur svänger normalt. När det konstateras ett temperaturfall

kan man med fördel ta temp. med 3-4. timmars mellanrum.

Idag lär dock inte Klingas valpar komma till världen. Hon har ätit lite mat och ligger lugnt och sover nu vid min sida. Har tagit mått om magen men den har inte ökat på 2 dagar nu. Klinga är inte speciellt stor så mer än 5 valpar tror jag faktiskt inte att det är.

Bröllopet!

Även är är jag förberedd upp till tänderna. Bara väskorna som ska packas klart.

 

På bilden ser du vår äldsta dotter Sara, jag i mitten och vår dotter Sabina som ska gifta sig på lördag.

 

Jag har bara ett problem. Vilken av mina inköpta klänningar till bröllopet ska jag ha på mig på lördag? Tror jag få packa ner alla 3 och så får dagen känsla bestämma. Hu, blir nervös bara jag tänker på dagen. Undrar hur nervös dotter Sabina är :-)

Frukosten är avklarad. Jag har fått mitt kaffe och har vaknat till liv. Dags att ta tag i dagens alla göromål. Önskar dig en trevlig onsdag. Kramiz.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0