Ute på djupt vatten!

Det finns mycket man inte förstår här i världen och idag är det 2 saker jag funderar på. Dock vet jag att det är "farliga" funderingar som kan skapa djupa diskussioner. Jag klagar inte på någon eller säger att det jag gör är rätt osv utan det är bara funderingar och konsekvenser.

- Kan man ge 25000 kr för en blandras?

- Varför låter man inte valpar leka på valpkurs?

Bild lånad från nätet.
Bild lånad från nätet.

Visst är den här lilla jycken hur söt som helst. Ser faktiskt lite ut som en nerklippt Schapendoes. Den underbara hunden på bilden är av den sk rasen, Australisk Labradoodle och kostar hela 25000 kr som valp. Jag fick en smärre chock när jag i morse såg priset och en massa funderingar dök upp i mitt huvud.

 1. Är alla avelsdjuren hälsotestade med allt vad varje ras är i behov av (labrador och pudel)? Till det priset borde de vara testad 2 gånger om.
 2. Vad är det som gör att människor är villiga att betala detta hutlösa pris för en blandrashund? Tror köparna att de köper en renras eller bryr de sig inte?
 3. Kan jag som föder upp renras och SKK-registrerade valpar också ta det priset?
 4. Vad är det som gör denna sk ras är mer prisvärd än min ras?
 5. Varför kallas de för Australisk Labradoodle?

Ja, frågorna är många och jag har googlat runt lite bland några uppfödare för att finna svaren. Jag hittade lite svar på fråga nr 1 men mig veterligen har pudeln en hel del problem med patella Luxation och jag kunde inte se att några av avelsdjuren var testade för detta. De är inte heller ögonlysta.

 

På fråga 2 har jag inget svar. Jag har ingen aning om varför människor är så villiga till att betala detta hutlösa priset för just denna "rasen". Det är ingen registrerad ras i Sverige utan det är faktiskt en blandras. Dock är alla raser blandraser från början, men vi som har renrasiga har en registrerad och väl utarbetad rasstandard att följa, de här doodlarna kan se ut precis hur som helst. Jag har haft en del på mina kurser och de skiljer sig verkligen åt i utseende.

 

På fråga 3 är jag mycket fundersam. Hade jag fått sålt mina valpar till det priset??? Jag ställer inte ut jättemycket (pga de enorma kostnaderna med anmälningsavgifter och resor)  och har inga supermeriter på mina hundar. De är hälsotestade fullt ut och de har fått tillräckligt med bedömningar för att bli avelshundar (Excellent). De är också mentaltestade. Mina avelshundar har alltså samma som Doodlarna MEN de är registrerade, man får lov att ställa ut dem, man får lov att avla på dem (vissa Doodleuppfödare har monopol, dvs köpare får absolut inte avla på sin inköpta hund), billigare försäkring då de är renrasiga (blandras har dyr försäkring). Det är också en registrerad ras över hela världen. Du får lov att tävla med hunden utan att köpa dyr tävlingslicens, vilket man måste göra om man har en blandrashund. Nä, jag tror inte jag hade fått sålt mina valpar om de kostade 25000 kr.

 

På fråga 4 funderar jag så det knakar i huvudet. Vad är det som gör att man hellre köper en blandras för detta priset? Varför??? Vad är det som gör denna Australiska Labradoodle så mycket bättre än en renrasig registrerad Schapendoes, annan SKK-registrerad ras eller blandras? Den är jättesöt, det kan jag absolut hålla med om och det är en trevlig hund men det finns så många renrasiga som också är det, liksom blandraser för bra mindre pengar .

Jag har absolut inget emot blandras! Absolut inte!!! Jag är bara fundersam över det hutlösa priset.

 

Och till slut, varför kallas de för Australisk???

 

Ja, frågorna är många och det är bara mina egna funderingar. Som sagt, jag gillar verkligen de här hundarna, både till utseende och temperament och skulle mycket väl kunna tänka mig en själv. Dock får jag inte föda upp blandraser om jag har registrerad kennel hos SKK så det kan jag fett glömma. Tror minsann att det t om är så att jag inte ens får köpa in en blandras även om jag bara ska ha den som sällskapshund. Men priset!!! Varför betalar man så mycket för en blandras??? Vad gör denna blandras så mycket bättre än andra blandraser/renrasiga???

"Passehundarna" avlöser varandra. I kväll åker Tituz hem och på tisdag förmiddag är det dags för underbara LS Litore "Akilles" att återvända hem till sin familj. Igår fick vi ny "passehund". Det var StarWars Yoda som nu ska bo hos oss i 2 veckor medan husse och matte är på semester. Hans ankomst gav mig nästa fundering denna morgon.

 

Varför låter man inte valpar leka på valpkurs? På mina valpkurser går ungefär halva kurstiden åt till att socialisera valparna. De får ha sin viktiga "Lekläraträning" då de lär sig försvara, jaga, brottas, bithämningar, social kontakt och kommunikation med varandra. Denna viktiga tid i en hunds utveckling varar bara upp till ca 16 veckor. Lille Yoda fick tyvärr inte leka på sin valpkurs då det inte ingick i det kursprogrammet. Detta märkte jag så tydligt igår kväll när vi kom hem till vår underbara, snälla och goa hundflock. Lille Yoda blev livrädd trots att mina hundar var så försiktiga med honom. Han kunde inte läsa av dem.

 

Natten har han tillbringat i hundrummet tillsammans med valpen Akilles, Frigg, Klinga och Stella. Han har väl inte varit så där supernöjd med denna boning, vilket han låtit oss få veta större delen av natten och hela morgonen, men det är som det brukar vara när vi får hit hundar, vi får sova första natten med öronproppar, halva nästa natt och därefter helt utan :-) Trots att de har "sovit" tillsammans var han ändå så osäker på dem på morgonpromenaden. Han vågade inte leka. Han har inte fått den viktiga Lekläran på sin valpkurs. Där fick man inte låta valparna träffas överhuvudtaget, liksom det är på många andra valpkurser i landet. Det räcker inte att man har en eller flera hundar hemma, valparna behöver träffa och leka med så många andra valpar som möjligt under dessa viktiga veckorna. De behöver dessutom träffa kompisarna utan koppel som hindrar deras naturliga kroppsspråk.

 

Ett tips! Se för guds skulle till att gå valpkurs med din valp och börja så tidigt du bara kan (även om du har 1 eller 10 hundar hemma). Se till att det ingår den viktiga valpleken på kursen. Lydnad och allt annat har man gott om tid för när valpen kommer över sina lekläraveckor. Gör detta för valpens skull.

Här lär mamma Frigg sin valp Akilles hur man leker. Hon lär honom brottas, bithämningar, försvar, attack och allt annat man behöver kunna som en vuxen hund.

Dock gick det bättre och bättre ju längre kvällen led. Tror han är lite bortskämd :-) Tyckte absolut att vi skulle hålla benen till honom under tiden som han tuggade haha... Goa lille Yoda. Mer älskvärd hund får man leta efter.


Denna lilla parvel fick lite miljöträning igår kväll. Han fick följa med till svåger Henrik för födelsedagsfirande. Vilken kille!!! Lille Akilles tog det hela med ro. Han fick lite mat, gick ut för att kissa och la sig sen raklång på golvet för att ta en liten tupplur. Så himla duktig trots sin ringa ålder. På tisdag förmiddag åker han som sagt hem. Oj, vad jag kommer sakna honom.

Idag är det fredag! Äntligen fredag och ingång till helgen. Det ska städas så här blir fint till dottern och blivande svärsonen kommer hem för att tillbringa ett par dagar tillsammans med oss. I morgon blir det födelsedagsfest hemma hos andra dottern och söndag... ja då ska jag sova :-)

 

Önskar dig en trevlig fredag. Kramiz.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 2
 • #1

  Ildiko (onsdag, 11 november 2020 23:37)  1. Ja iaf alla del abrodoodels jag stött på är hälsotestade(ögon och höfter, dvs samma som för Schappen)
  2. Köparna vet att de köper en Labradoodle och att det ären hund med sitt släktskap till både Labrador och pudel. De köperen sådan hund för att de vill hajust en sådan hund. Skulle du själv välja hund efter pris? De väntar länge på sin hund och vet att uppfödarna många gånger behöver importera sina avelsdjur och att detmånga gånger rör sig att göra det från australien.
  25.000krär är ganska lite för en Labradoodle, finns de som kostar upp till 60.000
  3. Ja, du inte bara kan utan bör ta 25000 kronor för dina dina hundar! Schapendoes är en fantastisk hund, jättebra storlek, tacksam att träna utan att kräva allt för mycket. Nästan alltid en förhållandevis okomplicerad hund och storleken är ju sååå lagom som den kan bli <3
  4. Det är inte den som är mer prisvärd än din, det är din som är för lite prisvärd. Men annars är det som vanligt marknaden som också styr, man kan få vänta i upp till 3 år på e Labradoodel av bra stam. Men också merkostnader iom att det är dyrt och krävande att importera och/eller ta sig ovanligt långt bort för att para.
  5. Det finns lite olika varianter. De linjerna som kommer från Australien är avlade ofta i många generationer. Det kallas Australiens helt enkelt för att den populationen av Labradoodels har sitt ursprung där. Men även om du parar en Labrador med en pudel i Finland. Vad tycker du själv att de skulle heta? Även om man köper en hund som är resultatet av avel över rasgränser så vill man veta vad det är för en slags hund...precis av samma anledning som när man köper en hund som är avlad inom sluten population. Både Alaskan Husky, Labradoodles, KNPV-hundar, de allra flesta , renvallarhundar, Chipoo (eller vad de heter) många viltsvinshundar mfl är blandraser...men man kommer med stior sannolikhet inte få vad man vill om man är ute efter en draghund och köper en chipoo (blandning mellan pudel och chihuahua).


  Folk har helt enkelt olika smak och potentiella hundköpare blir mer och mer upplysta om inavelns effekter.
  Min Schappe var har en inavelsfrekvens på bara 0.02% enligt SKK, men detär ju bara för att de endast räknar på fem generationer . ”Falsk marknandsföring” sa P-E Sundgren och han har ju rätt. Men SKK kastade ut honom istället för att ta till sig vad sveriges mest kända argonomie doktor med inriktning på hundar sa.
  Men att det finns mycket mer info att tillgå. Kollar man stamdoes så ligger hon snarare runt 19% och flertalet Schappar ligger över 12.5, dvs den gränsen som SKK rekommenderar att inte överskrida. Så trots att jag har en rastypisk schappe som gått igenom nödvändig funktionsmedicinsk testning utan anmärkning samt enligt embarks gentest är fri från 171 genetisk överförbara defekter så vore det djupt oetiskt att para henne med en annan Schappe. Sometimes innorance is a bliss! Men undersöker man saken på djupet så finns det ingen återvända. Ska vi ha friska hundar även framöver så behöver den genetiska variationen förbättras. Och det åstadkommer man inte genom att para inom slutna populationer. Så är det bara.

  Jättefina hundar du har och fin hemsida!

  Vänligen,
  Ildiko

 • #2

  Ildiko (onsdag, 11 november 2020 23:42)

  Rättelse:
  Även om du parar en labbe och en Pudel i Finland så är det en Labradoodle. Men just den kommer inte från den här populationen som länge vuxit fram i Asutralien och är alltså inte en Australiens Labradoodle, Cobberhund (en variant som även släpper in annat) , det är en F1:a född i finland...en Labradoodle.