Röntgendag.

Efter en helg och veckostart med regn och rusk var det så skönt när vårsolen tittade fram igår och värmde upp luften. Jag kände vårlyckan och planerade en mysig onsdag, tyvärr gick den i stöpet och det blev en otroligt tråkig våronsdag istället.

Jag var såååå trött när klockan ringde och det var dags att stiga upp. Det fanns inte utrymme för någon sovmorgon då jag hade veterinärtid kl 9.00 med Stella. Dags för hennes HD/ED-röntgen (höftled och armbåge till SKK). Under tiden jag var hos veterinären var mina kära föräldrar hemma hos valparna. Inte en chans på miljonen att jag lämnar de ensamma hemma.

 

Röntgen gick bra! Sköterskan som röntgade är otroligt duktig och kunnig. Hon är snabb och noggrann och fick fram de här fina bilderna av Stellas höfter och armbågar. Klicka på bilden om du vill se den i större format. Nu väntar vi på resultatet men jag tror hon får A på höger höft och B på vänster vilket resulterar i resultatet B. Hoppas det ligger på SKK:s sida under morgondagen senast.

Hur går då en sådan här röntgen till?

Man bokar tid på en duktig veterinärstation. Bra är att kolla med andra som varit på just den stationen tidigare så att den röntgande sköterskan/veterinären inte söver (sederar) hunden mer än vad som är precis nödvändigt. Hunden ska kunna slappna av helt men får inte vara helt borta. Mina hundar brukar få ca 1/2 sederingsdos hos min veterinär. Hunden verkar sova gott men reagerar om man tar för hårt eller starka ljud.

 

När hunden sover lägger man den i en ska vagga (bild nr 2). Jag står vid huvudet och håller hunden vid frambenen. Sköterskan tar tag i bakbenen och tillsammans drar vi ut hunden. Där har vi en höftledsröntgen.

 

När det gäller armbågar står jag bakom hunden och håller borta det översta frambenen och en del av bröstkorgen ur själva röntgenområdet. Det är den undre arbågen som röntgas.

 

Lätt och enkelt och kostar runt 1500 kr tror jag. Jag har inget tvång att mina valpköpare röntgar sina hundar då såld hund är såld, men jag har en stark önskan. Bra för hundägaren och bra för min uppföljning.

Under tiden som Stella var sövd passade jag på att ta ett blodprov för gPRA-test. Detta är ett test som påvisar ifall hunden är bärare utav genen som ger PRA (ögonsjukdom - http://veterinaren.nu/hund/sjukdomar/ogonen/progressive-retinal-atrofi-pra-hund

Detta blod skickas den vidare till Tyskland för analys. Tyvärr är det lång väntetid för ett svar och det har ibland tagit flera månader av väntan.

 

Har du en Schapendoes och är intresserad av detta gentest kan du gå in på Svenska Schapendoesklubben och skriva ut remiss mm som du tar med till veterinären, vilken i sin tur tar blodprovet och skickar det sedan vidare.

Ja det var starten på onsdagen. Den fortsatte sedan i hundens tecken. Jag var arg och ledsen och för att komma iväg på annat tog jag hundarna för en underbar solig skogspromenad.

Även "sjukskrivna" Heidieh fick följa med och denna gång utan lampskärmen runt huvudet. Får se hur det går med borttagning av stygnen i morgon då hon fått inflammation längst bak. Trots denna enorma tratt har denna viga hund kommit åt att slicka i slutet av såret, suck. Antar att det blir en penicilinkur på detta. Hundarna njöt fulla drag medan jag vandrade på för att skingra tankarna. Skogen är så vacker nu med alla blommande vitsippor och den späda grönskan på träd och buskar. Inte tala om allt fågelkvitter som gör en nästan öronbedövad.

Jag var ingen piggelinare igår. Jag var trött så jag vet inte vad. Hade inte fått en enda minuts sömn under natten till igår då valparna var konstant hungriga, kissiga eller bajsiga. Både jag och mamma Frigg var så trött på dem framåt morgonen. Typiskt nog hade jag lyckats somna till när klockan ringde och jag visste knappt hur jag skulle ta mig ur sängen. Valparna var som sagt väldigt aktiva denna natt men de stunder de sov, då låg jag i min säng och räknade in fåren. Jag höll på att bli galen.

 

Filmen ovan är från igår, dygn 9 i valparnas liv. Här har Frigg precis att sig ner i valpbädden och valparna har fått in doften av mjölk i sina näsor.

Här har de alla tagit sig fram till mjölkbaren och jobbar ivrigt för att få mamma till att släppa fram mjölken. Tiken släpper inte mjölken direkt utan det kommer liksom i portioner. Ibland serverar hon 1 portion och har valparna tur blir det 2, vilket är ytterst sällan när det gäller Frigg. India serverade alltid 2 portioner.

Ihärdigt arbete lönar sig och mjölken rinner äntligen till.

 

Det är samma procedur ca varannan timme. Helst dygnet om ifall valparna fick bestämma.

 

Gårdagens vägning visade gott resultat. Alla valparna har ökat fint i vikt, mellan 20-35 gram. Den mista väger nu 423 gram vilket är Nahla (blå) och störst väger nu 613 vilket är Cockie (vit).

 

Frigg är fortfarande inte det största matvraket och vi fortsätter truga och locka med nyttigt torrfoder blandad med hackad skinka, leverpastej, färskfoder och jag vet inte allt. Men hon äter och så länge hon gör det är jag nöjd.

Idag är det torsdag och det fina vårvädret är borta, precis vad jag misstänkte igår. Solen kikar fram några sekunder då och då men himlen är täckt av moln så det blir inte så många gånger. Temperaturen håller sig runt 9-10 grader men det är vindstilla. Så här lär vädret se ut under resten av veckan, enligt SMHI-appen på min mobil. Trisst. Dessutom ska D på Nosework-utbildning hela helgen så gårdagen var den dag jag kunde njuta av våren. Det sk_t sig, suck.

 

Nu ska jag ladda tvättmaskinen, bädda sängarna och plocka undan dagens frukost. Blir lite pappersgöra mm. Kanske blir det också en skogspromenad eller lite träning med hundarna för att ladda upp mina uttömda batterier. Vi får se vad dagen kommer bjuda på. Vad ska du hitta på denna torsdag?

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0